Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Службата на ООН по наркотиците и престъпността публикува любопитен доклад, описващ как мерките срещу коронавируса в ред държави са повлияли на мащабите на наркопроизводството и са променили маршрутите на дрогата. Разбра се, че пандемията от COVID-19 в известен смисъл носи и добро - отмяната на международните полети е прекъснала веригите за доставка на синтетични наркотици. Престъпните картели търсят алтернативни маршрути и за тях, и за хероина и кокаина, транспортирани досега по суша. Решили са да ги пращат по море, но в пристанищата на Европа и страните край Индийския океан "номерът" не минава толкова лесно.

Канабисът (марихуаната) е друга работа, той по принцип се произвежда близо до пазарите. Но по-нататъшният му път също е свързан с големи трудности. Марихуаната впрочем е най-разпространеният наркотик сред младежта - според експерти я консумират 5,6 на сто или почти 14 милиона от 15-16-годишните.

Силно е взело да буксува обаче разпространението на опиумен мак (за негова "родина" е смятан Афганистан, откъдето той тръгва едва ли не по цял свят). "Реколтата" се прибира главно от март до юни, но според доклада на ООН събирачите "нямат възможност и желание да бият път до районите, където се отглежда" макът, съответно спада и производството на хероин. Същевременно се очаква свиване на кокаиновата индустрия в Колумбия, където фермерите "нямали бензин". Затова консумацията на кокаин и хероин от черния пазар явно намалява - станали са дефицитна стока. Между другото "информациите", че кокаинът помагал срещу коронавируса, са окончателно опровергани от СЗО.

Но заслужава ли това тържествени тимпани?

Едва ли - става дума само за временна пауза, защото употребяващите хероин например могат да минат на фентанил и производните му, кажи-речи най-смъртоносните наркотици. Нелегални лаборатории произвеждат множество негови аналози, използвайки достъпни реактиви и елементарно химическо оборудване. А преди година министерството на вътрешната сигурност в САЩ се бе наканило да признае фентанила за "оръжие за масово поразяване". Общо взето, свиването на международната наркотърговия заради плъзването на COVID-19 би могло да изглежда благо, ако не се очертаваше да промени и трансформира наркопазара.

Поради суровите правителствени рестрикции наркотърговците май не успяха да се напечелят от пандемията - отровите явно ще отлежават на склад до "по-добри" времена. Впрочем беларуският президент Александър Лукашенко, наричал коронавирусната пандемия "психоза", сега вижда в нея добър урок за наркоманите и "пушачите". "Личи си по тежко болните от пневмонии. И то пневмонии, обременени от коронавируса. Това е добър урок - да помислиш как да си уредиш живота след т. нар. пандемия", заяви лидерът на Беларус.

Неспособните да откажат наркотиците съвсем пък трябва да имат достъп до заместващо лечение и психиатрична помощ - "разкош", който далеч не всяка страна може да си позволи. С една дума, пандемията даде възможност (с известни усилия на наркозависимите, здравната система и силовите структури) да се ограничи и този престъпен занаят, и кръгът, черпещ от него огромни пари.

Коронавирусът удари наркопрестъпността, но същевременно оставя слаби шансове да бъдат спасени жертвите на трафика на хора. Този "бизнес" преуспява - годишният му оборот възлиза на 12 милиарда долара. Според оценки на ООН всяка година негови жертви стават 4 милиона души, най-малко четвърт от тях - като обекти на сексуална експлоатация.

Това зло не е подминало и бившите съветски републики. Днес, когато е ограничено движението на хора, отменени са международните полети, взети са и други мерки срещу разпространението на вируса, жертвите на трафика на хора "няма къде да бягат и няма кого да молят за помощ", се казва в доклада на ООН. Търговците на "жива стока", използвайки положението, "безпощадно експлоатират беззащитните хора".

Не става дума само за сексуално, а и за трудово робство, за вербуване от въоръжени групировки, за "извличане на жизненоважни органи с цел продажба". Службата на ООН е особено разтревожена от факта, че заради пандемията все повече деца по неволя излизат на улицата, търсейки храна и пари, което също вдига риска да бъдат експлоатирани.

Да се върнем към постсъветските републики. По данни на експерти, напомнящи, че търговията с хора е процъфтявала навсякъде и преди коронавируса, в страните от Източна Европа и Южен Кавказ повечето случаи водят до сексуална експлоатация, а в Централна Азия - до принудителен труд: "Страните от региона са най-вече доставчици на "жива стока", но през последните години Русия и Казахстан стават и "крайни получатели".

С други думи, пандемията не само е подкопала здравето и психиката на хората, съществено е засилила безработицата, нанесла е колосални щети на икономиката, но е повлияла и върху международната престъпност: от една страна, видимо е свила милиардните обороти на наркокартелите (точните "щети" не се знаят), от друга - поставила е в безизходица жертвите на трафика на хора.

Източник:dariknews.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1215446
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
225
549
9749
1196037
6336
45210
1215446

Вашият IP адрес: 18.232.186.117
2020-07-06 08:17