Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

До този момент се смяташе, че човек може да се пристрасти към никотина едва след няколкогодишно тютюнопушене. Ново изследване показа обаче, че децата стават пристрастени към цигарите още в самото начало, най-често след изпушването на 7-тата цигара. В организма им се създава своеобразен глад за никотин и започват да се проявяват типичните белези на пристрастяването.

Тези резултати внесоха дълбок смут сред обществеността и това наложи поставянето на редица въпроси.

Все още сред учените има спор относно произхода и механизма на възникване на никотиновата пристрастеност. За сметка на това обаче те са единодушни относно начина на установяване на тази пристрастеност. Най-често това се прави с помощта на специални въпросници, чиято цел е да открие доколко животът на пушача е подвластен на навика му да пали цигара.

Именно с помощта на описаните въпросници специалистите установили, че никотиновият дим, вдишван от младите пушачи, оказва вредно действие на организма в продължение на повече от един месец. Освен това те открили, че еднократното дръпване на цигара води до активирането на повече от половината никотинови рецептори в мозъчната кора, което може би е и анатомичният субстрат на никотиновото пристрастяване.

Според авторите на проучването резултатите са показали нещо много важно. Ако до този момент се смяташе, че продължителната и честа употреба на цигари води до пристрастяване, сега е ясно, че всъщност самото ранно пристрастяване кара хората по-често да палят цигара.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1215485
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
264
549
9788
1196037
6375
45210
1215485

Вашият IP адрес: 18.232.186.117
2020-07-06 09:20