Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

След като една трета от населението на света използва социалните сайтове, те със сигурност имат силно влияние върху обществото. Но какво можем да кажем за ефекта им върху тялото? Те променят мозъка ви по невероятен начин - точно в този момент. От 5 до 10 процента от интернет потребителите не могат да контролират времето, което прекарват онлайн.

Въпреки че това пристрастяване е психологическо, което го разлизчава от физическата зависимост, мозъчният скенер показва сходни модели на реакция. Например има ясна деградация на бялото вещество в зоните, които контролират обработването на емоциите, взимането на решения и вниманието. Тъй като социалните медии предоставят незабавно възнаграждение с минимално усилие, мозъкът започва да се променя така, че да Ви кара да желаете все повече подобна стимулация. Всеки следващ път вие се нуждаете от повече. Звучи като наркотик, нали?

"Мултитаскинг". Смята се, че хората, които използват разнообразни медии и непрекъснато превключват между различни устройства са по-добри в мултитаскинга, но проучванията показват, че тези хора се справят много по-зле от останалите в тестовете за превключване моежду различни задачи. От друга страна вършенето на много неща едновременно пречи на мозъка да игнорира смущенията, което затруднява мозъка да запаметява информация.

Фантомните вибрации са сравнително нов психологически феномен, при който си мислите, че усещате телефона си да вибрира, но това не се случва в действителност. В едно изследване 89% от участниците споделят, че преживяват това поне веднъж на две седмици. Днес мозъкът ни вече може да обърка дори усещането за сърбеж с телефонна вибрация. Изглежда налудничаво, но технологиите променят нервната ни система. Никога по-рано не сме били подложени на подобни стимули.

Социалните медии предизвикват отделяне на допамин - едно от веществата, които ни карат да се чувстваме добре. Използвайки магнитен резонанс, учените са открили, че центровете на възнаграждението в мозъка са много по-активни, когато говорят за собствените си възгледи, отколкото, когато слушат другите. Но се оказва, че не повече от 30-40% от разговорите на живо са свързани със споделяне на собствените ни преживявания, докато около 80% от комуникацията в социалните медии се върти около личността ни. Същата част от мозъка, която има участие в оргазмите, мотивацията и любовта, се стимулира от употребата на социалните медии. И още повече, ако знаете, че имате аудитория. Тялото ни ни възнаграждава физически за това, че говорим за себе си в интернет.

Понякога не е само его. Проучванията показват, че двойките се харесват повече, когато се срещнат за първи път онлайн, а не на живо. Дали защото хората са по-анонимни, или може би защото има повече яснота за бъдещите намерения, статистически се увеличава броят на успешните връзки, започнати онлайн. И ако интернет променя начина, по който общуваме с увеличване на физическото разстояние между хората, може би онези, които са най-важни за нас, се оказват по-близо.

Източник obekti.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1263077
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
684
327
1261
1251456
12810
41157
1263077

Вашият IP адрес: 18.207.98.97
2020-08-12 18:11