Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

В епохата на високи технологии и информация изненадващо голяма част от света се възприема в изменено състояние на съзнанието. Статистиките за употребата на наркотици в света дава интересен поглед към това как се отнасяме към упойващите вещества и хората, които ги употребяват. Използвайки дaнни от службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) Recovery Brands създаде няколко невероятни инфографики и интерактивна карта, която в подробности описва много от тенденциите в употребата на наркотици по света и последващото лечение на употребяващите. 

Може би не е изненадващо, че най-предпочитания наркотик в света е марихуаната (Изследването не включва легални наркотици като алкохол, кофеин и др.). С изключение на Ел Салвадор и няколко страни в Югоизтомна Азия, марихуаната е най-употребяваната забранена или съответно строго регулирана субстанция във всяка страна. Оказва се, че най-големите пушачи са в Исландия, където 18,3 от възрастните се отчитат като потребители. Следващата страна е САЩ с 14,8  процента.  България е шеста в света по употреба на екстази след Австралия, Нова Зеландия, Шотландия, Нидерландия, Англия и Уелс. 

Наркотиците, които водят до най-голям брой хора, лекувани от зависивмост, са опиоидите. Тази група наркотици включва хероина, опиума и голяма част от по-силните болкоуспокоителни лекарства. Причината за това е комбинация от два фактора - пристрастяващите свойства на опиоидите и тяхната достъпност. Най-много хора се лекуват от пристрастяване към опиоиди в Централна Азия, където се отглежда основната част от опиевия мак в света.  В Исландия, САЩ и Австралия има най-много данни за предозиране с наркотици. Но както посочва Recovery Brand това е по-скоро показателно за  липсата на сведения, отколкото за употребата на наркотици в дадена страна.

Страните с най-голям брой хора, лекувани от пристрастяване към наркотици, са Нова Зеландия, Иран и САЩ. Въпреки това последното по-скоро е показателно за отношението на обществото към наркотиците, отколкото за броя хора, които имат нужда от лечение. Например Нова Зеландия е известна с "агресивното адресиране" на проблемите, свързани с наркотиците, харчейки според сведенията по 120 милиона новозеландски долара на година за лечение на наркотичните зависимости, което е по 27 новозеландски долара или 17 евро на човек.

Източник: obekti.bg

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1063170
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
548
3472
10581
1040925
48597
41794
1063170

Вашият IP адрес: 3.215.182.81
2020-03-29 14:11