Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Рискът да се развие зависимост към интернет и смартфон е значително по-висок в по-ранна възраст. Според Манди Салигари, специалист по наркоманиите, даването на смартфон на дете е като даване на грам кокаин, и показва отговорността, която носят родителите, давайки на децата си да играят с таблети и телефони - на пръв поглед нещо невинно.

Номофобията (психическа привързаност към телефоните, бел.ред.) може да се развие и на по-късна възраст, след 30 години, и това отново е свързано с начина на живот, в който неудовлетворението на потребностите от близост ни тласка към свързване, макар и нереално, с други хора в интернет. Това е по-лесно да се случва от дивана вкъщи, отколкото на реална среща. Освен това, когато получаваме текстови съобщения, мозъкът ни постоянно реагира. Включват се центровете за награда и при всяко получено известие мозъкът ни освобождава допамин, известен като хормона на щастието. Тези центрове се активират и когато се храним, правим секс, пием алкохол или приемаме наркотични вещества.

За причините, водещи до номофобия, съществуват и теории от еволюционна гледна точка, според които сме толкова зависими от мобилните си телефони, защото сме в постоянно търсене на социализация с другите, а това е привидно най-бързият и лесен начин да я осъществим. Несъмнено новите смартфони разкриват огромни възможности - съхраняват нашите най-важни спомени и ни отварят пътя към голям избор от приложения, уеб сайтове и услуги, които позволяват лесен достъп до желаната от нас цел.

Проявата на номофобия често се свързва и с други разстройства - най-често на настроението, биполярно афективно разстройство, тревожни разстройства и др. Номофобите постепенно се изолират от другите и се оттеглят от отношенията с реалния свят. По този начин поддържат чувството на самота, което често е и първопричина за прекомерното значение, което се придава на онлайн пространството. Голям проблем са и неумението да се комуникира спонтанно лице в лице, неспособността да се свързват със собствените си емоции и да разбират емоциите на другите, което води до липса на осъзнаване и контрол на емоциите.

Изследване, проведено във Великобритания, сравнява стресовите нива, предизвикани от средни случаи на номофобия, като равни на тези при бурните сватбарски дни и пътуванията до зъболекаря, т.е. двете крайности на емоционалния регистър - от силна еуфория и щастие до висока тревожност и страх. Разбира се, има и хора, за които смартфонът си остава само технология, която прави живота по-добър, отколкото по-лош. Когато не позволяваме смартфоните да контролират емоциите ни и да си играят с мислите ни, те могат да ни помогнат да останем свързани с другите хора, да имаме достъп до важна за нас информация и да улеснят понякога ежедневието ни.

Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в модерния свят са изключително негативни. Тъкмо защото са млади, неопитни и импулсивни, хората във възрастовата група 15-34 г. са и сред най-податливите на различни зависимости - диети, алкохол, тютюнопушене, наркотици, секти, психорелигии, електронни и видеоигри, компютри, хазарт, пристрастеност към пазаруване, гледане на телевизия и дори ходене по врачки. Влияние оказват и социалната среда, психологически фактори, генетична предразположеност. 

Източник: obekti.bg

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1063273
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
651
3472
10684
1040925
48700
41794
1063273

Вашият IP адрес: 3.215.182.81
2020-03-29 15:56