Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Учени установиха, че използването на канабис по време на бременност може да увреди паметта на нероденото дете. Засега те са наблюдавали този феномен единствено при плъхове. Изследователите обаче допълват, че на фона на факта, че през последните 15 години броят на бременните жени, които пушат трева, се е увеличил двойно, откритията им са повод за сериозни притеснения.

Марихуаната се смята за ефективно средство в борбата със сутрешното гадене. Факт е обаче, че все още знаем твърде малко за същинския начин, по който се отразява на зародиша. Съответно трудно бихме могли да я наречем напълно безопасна. Ето защо учените от Фармацевтичното училище „Харисън“ към университета Обърн решават да проучат въпроса по-внимателно. Те дават тетрахидроканабинол - основното психоактивно вещество в канабиса – на бременни плъхове и откриват, че съставката може да преодолява свободно плацентата бариера и да достига до зародиша. След като мъничетата се раждат, учените правят оценка на способностите им да запаметяват нова информация с помощта на поредица от поведенчески тестове.

В края на краищата изследователите достигат до заключението, че младите плъхове забравят много по-често отколкото онези, родени от майки, които не са приемали тетрахидроканабинол.

„Те не са толкова ефективни в изпълнението на конкретни задачи“, казва Приянка Пинки, един от участниците в проекта. Но защо? Учените решават да потърсят отговора на молекулярно ниво. Те насочват вниманието си към невронално-клетъчната адхезивна молекула, която се среща в мозъка, и откриват, че тя се среща в по-малки количества при плъховете, чийто майки са приемали тетрахидроканабинол. Ролята на тази молекула е изключително важна. Тя поддържа връзките между невроните на мозъка и хипокампа (амоновия рог), където се сформират спомените.

Важно е да се има предвид обаче, че тези изследвания са проведени върху плъхове. Т.е. не е задължително да наблюдаваме този ефект и при хора. Въпреки това са необходими още проучвания, за да се определят същинските ефекти на канабиса върху новородените деца. Междувременно, рискът от приемането на марихуана по време на бременност просто не си струва.

Източник: obekti.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1263057
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
664
327
1241
1251456
12790
41157
1263057

Вашият IP адрес: 18.207.98.97
2020-08-12 17:34