Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Въпросът за негативния ефект на пасивното пушене вече се дискутира не само по отношение на тютюневите изделия, а и по отношение на марихуаната. Въпросът придобива по-голяма значимост в условията на легализиране на марихуаната за медицински нужди във все повече страни по света. Установено е, че пасивното тютюнопушене провокира специфични проблеми с кръвоносните съдове. Лабораторните тестове показват, че вдишването на цигарен дим и насищането на кръвта с него намалява способността на съдовите стени да се отпускат и да поддържат нормалното кръвообращение. Този ефект трае около 30 минути, след което гладката мускулатура в съдовите стени възстановява нормалния си тонус.

При страстните пушачи, които пушат средно по 1-2 цигари на час, нормалната функция на съдовите стени може сериозно да се наруши и те изобщо да не получат възможност да я възстановят. Така се стига до един от най-сериозните рискови фактори при активните и пасивни пушачи – рискът от тромбоза, инфаркт и инсулт. Данните за този риск при пасивните пушачи на марихуана са дори по-плашещи. Лабораторно проучване, проведено в САЩ, установява, че пасивното пушене на марихуана има далеч по-траен негативен ефект върху кръвоносните съдове в сравнение с този на цигарения дим. Влошеният тонус на кръвоносните съдове при пасивно пушене на марихуана може да продължи до 90 и повече минути. Уврежданията на съдовите стени може да са още по-трайни и при системно излагане на пасивно пушене може да станат непоправими.

Проследява се и ефектът на пасивното пушене на марихуана върху риска от рак и други сериозни заболявания на белия дроб. Учените считат, че този риск е еднакво висок и при двата типа пасивно пушене – на тютюн и на марихуана. Макар да има различен химичен състав от тютюна марихуаната води до същите, а в някои случаи и по-сериозни, ефекти, когато димът й се вдишва пасивно. Това налага въвеждането на сериозни ограничения върху ползването ѝ на обществени места дори в страните, където тя е напълно легализирана за медицински нужди.

Източник: tialoto.bg

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1063224
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
602
3472
10635
1040925
48651
41794
1063224

Вашият IP адрес: 3.215.182.81
2020-03-29 15:05