Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Острата миризма, която усещаме при влизане на пушач в помещение, може да е нещо повече от просто неприятно усещане. Ново проучване на учени от Йейлския университет установи, че компонентите на тютюневия дим могат да проникнат дори в добре вентилирани помещения посредством дрехи, кожа и коса и след това бавно да се изпаряват с течение на времето.

Поставяйки високотехнологично устройство за вземане на въздушни проби в киносалон за непушачи в Германия, изследователите установили, че така нареченият дим „трета ръка“ излага киноманите на между една и десет цигари „пасивно пушене“, в зависимост от въпросното вещество. Изследването е публикувано в „Science Advances“.

Димът втора употреба се изучава от десетилетия и повишава рисковете при хората от сърдечни заболявания и рак на белите дробове, въпреки че точното ниво на риск е спорно в последните проучвания. Има също така все по-голям интерес към пушенето трета ръка, но повечето проучвания досега разглеждаха помещения, в които наскоро е било пушено, а не как хората, които са пушачи или са били около пушачи, въздействат на непушачи в закрити помещения, съобщава БГНЕС.

Екипът от Йейл, воден от Дрю Гентнър, екоинженер, изследва кино в Майнц, Германия, в което забраната за пушене е от 15 години – достатъчно дълго, за да се изчистят всички замърсители отпреди забраната. В продължение на четири дни те открили покачване на нивата на 35 свързани с тютюна химикали, когато зрителите влизат в киното. Те включват съединения, причиняващи рак като бензол и формалдехид.

„Нашата работа установява, че има значителен пренос на замърсители от дим трета ръка от хора от външния свят към непушещата вътрешна среда“, казва Гентнър.

 

Източник: https://www.tialoto.bg/a/2-zdrave-i-tonus/100396-mirizmata-na-tyutyun-e-poveche-ot-nepriyatno-useshtane-kolko-e-opasna

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1063290
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
668
3472
10701
1040925
48717
41794
1063290

Вашият IP адрес: 3.215.182.81
2020-03-29 16:14