Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Психиатри и психолози наблюдават през последните години зависимости от нов тип, които са пряко свързани с промените в начина ни на живот и новите технологии. Пристрастяването например към виртуалния свят също се определя като зависимост. Да избягаш в алтернативна реалност, се превръща все повече в начин на живот. Той може да се изразява в т.нар. геймърство, непрекъснато сърфиране в сайтове, живеене през социалните мрежи. Учените дори установяват, че при този тип пристрастяване нивото на допамин се повишава, когато зависимият получава „лайкове“ и похвали в социалната мрежа.

Специалистите са дали име на друг феномен – страх, пораждащ се от забравен или изгубен мобилен телефон. Тази най-нова форма на зависимост се нарича номофобия.

Друга зависимост, класифицирана като психично разстройство, която се наблюдава още от ХХ век, е омниоманията – страст към ненужни покупки. Тя има общи психични корени с хазарта. Шопингманията е модерна болест, при която човек всякак се обгражда от неща, от вещи, за да се спаси от нищото, от празнотата.

Страстта да притежаваш, е отговор на желанието да бъдем безсмъртни, обграждайки се с предмети, които сякаш ни правят недосегаеми, обясняват експертите и предупреждават, че това ще е често срещана зависимост и през XI век.  Една от причините за това е рекламният свят, който подобно на виртуалния, е собствена реалност, която продуцира желания, създава стремежи и поставя неудовлетворими условия за постигане на щастие.

Въпреки че социалната среда и технологиите имат пряко отношение към потенциалните зависимости, които могат да бъдат развити, причините за тях трябва да се търсят и в семейството, училището, медиите, интернет, обясняват психолозите.

„Моделите, които модерният свят през телевизията и медиите например утвърждава, имат отношение към това да възпитават, да създават бекграунд и среда у децата и подрастващите.   Те могат да поощрят например експериментална употреба, но е погрешно да се търсят причините единствено в социума. Те са първо в семейната среда, която изгражда личността на детето“. Това обясни психологът Антония Янакиева, специалист в превенцията и работата  със зависимости.

По думите й една от най-ефективните форми на превенция е родителите да се учат на отговорно родителство, защото често семейството е склонно да делегира своите  отговорности на училището, интернет, но да забравя за себе си. Изграждането на доверителна среда, споделеност, откритост и общуване с детето също са от ключово значение.

 

Източник:https://trud.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82/

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1063218
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
596
3472
10629
1040925
48645
41794
1063218

Вашият IP адрес: 3.215.182.81
2020-03-29 15:00