Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

В световен мащаб пада възрастта на децата, употребяващи алкохол. Това сочат данните на международно проучване, цитирано от Bulgaria On AIR. Най-често подрастващите опитват спиртни напитки още на 13 години, а предпочитаното питие за тях е бирата. В същото време българите са първи на Балканите и шести в света по употреба на алкохол на глава от населението. У нас се изпиват средно по 12,3 литра алкохол годишно, като цената му в България е най-евтина в целия Европейския съюз през 2018 г., показват данни на Евростат. 


Още резултати от проучването сочат, че цените на алкохолните напитки - спиртни, вино и бира, са най-високи във Финландия, следвани от Ирландия и Швеция. Според данните на Евростат българите харчат 1,7% от общите си разходи за пиене. Това са приблизително 1,2 млрд. лв., или близо 400 лв. на домакинство.  Това е с 0,1% повече от средното за Европейския съюз. Според Националния статистически институт близо 15% от българите пият всеки ден или няколко пъти през седмицата, а пиещите веднъж в месеца са 30%. Всеки трети българин пък посочва, че не употребява алкохол. 


Специалистите на Puls.bg припомнят, че затруднената походка и замъгленото виждане, провлачен говор и забавени реакции са само част от примерите, илюстриращи невротоксичността на алкохола, чийто прицелен орган е мозъкът и неговите нервните клетки. Някои от ефектите на алкохола могат да се наблюдават след само две питиета и бързо отшумяват след спиране на консумацията. От друга страна, хроничната употреба, и то на големи количества, е свързана с настъпването на необратими органични (в мозъка, черния дроб и гастроинтестиналния тракт) и психо-органични (личностови) промени.


Не случайно алкохолът е наричан легалната дрога. Експерти му дават 1,9 точки в триточковата скала за най-пристрастяващи вещества в света – ефектите му върху мозъка са различни. Има данни, че повишава нивата на допамин между 40 и 360%. Останалите четири най-пристрастяващи вещества в световния топ са – хероин, кокаин, никотин и барбитурати.


По данни на Световната здравна организация, за 2016 г. приблизително 3 млн. от смъртните случаи се дължат на алкохолна консумация, което нарежда алкохола на челните места по причини за настъпване на фатален край, измествайки по този начин инфекцията с ХИВ, диабет и туберкулоза.

Източник: https://www.puls.bg/novini-i-sbitiia-c-2/detsata-u-nas-opitvat-alkokhol-na-13-godini-n-35571

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1063231
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
609
3472
10642
1040925
48658
41794
1063231

Вашият IP адрес: 3.215.182.81
2020-03-29 15:14