Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Повечето от нашите най-ярки спомени са свързани със силни емоции, независимо дали са положителни или отрицателни.

Отрицателните, обаче обикновено остават по-дълго, дори когато събитието е отдавна отминало. Учените доказаха, че най-силната емоция, преживявана от човека е унижението.

Мозъкът всичко може да преживее и да усвои. Но унижението не може.

Унижението с това и се отличава – то е безответна реакция. Можете да унижите друг, само ако той не ви отговори.

Поради това обикновено биват унижавани децата и тези, които поради определени обстоятелства са принудени да мълчат и да търпят.

Тогава – плачеш, или обратното – нелепо се усмихваш, нещо промърморваш, тръгваш, накъдето ти видят очите, с тежко усещане в гърдите си…

 „Нищо, нищо… на всеки се случва, мислиш си. Не е като да са те ударили, а пък и сте били насаме, никой няма да разбере. Няма защо да се притесняваш…“

Но не е така, именно след претърпяно унижение могат да последват психически разстройства и дори самоубийство. Ако психиката е силна, унижението пак остава утаено в съзнанието за цял живот.

Човек на всичко е готов да го забрави, но това е невъзможно, именно защото това е най-силната и най-болезнената психотравма.

Унизил те е началникът, унизили са те на интервю за работа, чул си унизителни въпроси и коментари в училище. Могат да те унижат в болницата, в магазина, в институциите и трябва да търпиш, няма къде да ходиш.

Психолозите Марте Отен и Кай Йонас провели две изследвания, в които мъже и жени чели кратки истории, включващи различни емоции и помолили участниците да си представят как биха се чувствали в представените сценарии.

В първото проучване изучавали унижението , гнева и щастието. Във второто сравнявали унижението и срама (напр. говорите грубо на майка си и тя се разплаква). Учените използвали електроенцефалограма, за да запишат електрическата активност на мозъка. 

Те се интересували най-вече от две измерванията, които показвали увеличаването на когнитивната обработка и активация в мозъчната кора.

Резултатите показали, че чувството за унижение водело до повишаването на двата показателя, което води до усилена обработка на информация и голяма употреба на психически ресурси.

Това означава, че унижението е много силна и интензивна емоция, която има дълготрайни последици. Може би унижението изисква повече психическа обработка, тъй като представлява сложна социална емоция, при която губим част от социалния си статус.

Чувството за унижение е изпитвал всеки поне веднъж в живота си. Някои хора не желаят да се показват след такъв инцидент, но има начини да се справим с това усещане.

Единственият начин да се справите с унижението е да отговорите. Дори и да зависите от човека, направете го спокойно и адекватно. Защото никакви пари и сигурност не компенсират травмата от унижението, тя остава завинаги.

И колкото повече те е унизил другият, толкова по-високо е вдигнал самочувствието си, като на люлка, където вие сте долу, а другият човек – горе.

Нужно е да стъпите здраво на краката си и да отстоявате позицията си, друг изход няма. Да се слушат оскърбления е неприемливо.

Тези, които унижават са страхливци и подлеци.

И е малко вероятно да ви низвергнат или да продължат с униженията си. Ако веднага има отговор – няма да има унижение.

Източник: https://chetilishte.com/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BC%D0%B0-%D0%B5-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE/?fbclid=IwAR0qj0KV8PqkvsFoW4g5_ZY5epi94K2G-A3JQOpancd3QrHXYb-o_m0xB8c

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1063175
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
553
3472
10586
1040925
48602
41794
1063175

Вашият IP адрес: 3.215.182.81
2020-03-29 14:16