Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Родители на зависими към наркотиците сигнализираха за проблем при настаняването в единственото държавно здравно заведение в Югоизточна България, което е предназначено за лекуване на зависими – Центъра за психично здраве в Бургас. 

Те разказват, че се налага да прибягват до прокуратурата, за да може с полиция децата им да бъдат намерени на улицата и да бъдат закарани до Центъра за психично здраве. Там обаче, им се дава избор дали да се лекуват доброволно или не. Ако изберат първия вариант, от лечебното заведение ги пускат на свободен режим и ако си взимат редовно лекарствата, могат да скитат из града. Това обаче ги излага на риск да продължат да приемат стимуланти, заедно с медикаментите. А последиците от това може да бъдат фатални.

Управителят д-р Надя Желязкова обяснява, че такава е практиката в цял свят.

„Дейността на лечебното заведение е подчинено на Закона за здравето, на Закона за лечебните заведения, на правата на човека, на правилника за устройството и дейността на вътрешния ред, който се утвърждава от Министъра. Всеки злоупотребяващ или зависим към алкохол и психоактивни вещества може да постъпи за лечение при нас доброволно. Прокуратурата разпорежда да се извърши преглед на лицето. Тя не разпорежда някой да бъде доведен, заключен, осъден или настанен някъде. Прокурорската преписка разпорежда лицето да бъде прегледано от специалист дали поведението на това лице е психотично мотивиран. И ако е на лице такава психоза, това налага принудително настаняване за лечение.“

А какво става с бъдещия пациент, който е доведен принудително с полиция, след прокурорско решение и откаже да се лекува?

„Ако няма психоза, това означава, че лицето осъзнава свойството и значението на постъпките си и може да ги ръководи, поради което и избора за оставане е негов.“

Това означава, че в колкото и тежка форма на зависимост да е, ако няма психоза, той не може да прекара абстиненцията си в здравословна, медицинска затворена среда.

Д-р Надя Желязкова ни информира, че зависимите, приети за лечение през миналата година в Бургас са 287, като само за тази година са 162-ма. Колко от тях са изкарали лечението си до край и колко са избягалите, такава статистика не се води.

Цялото интервю може да чуете тук: http://bnr.bg/burgas/post/101163336/d-r-nada-jelazkova-cpz-burgas-ne-mojem-da-prinudim-zavisimi-kam-narkoticite-da-se-lekuvat?fbclid=IwAR2AmqGPgQq4IlBXrNElh8-mmL6WCk0yOS_FXMoIZtGp7eatKnXOfDIqr7o

 

Родителите на зависими пациенти задават въпроса как да помогнат на децата си? Защото те са с криминални досиета, опасни за себе си и околните, имат нужда от лечение, водят ги с полиция и в единственото здравно заведение в региона ги питат дали искат да се лекуват и употребяващите наркотици имат правото да откажат.

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1263052
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
659
327
1236
1251456
12785
41157
1263052

Вашият IP адрес: 18.207.98.97
2020-08-12 17:29