Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Изследване, публикувано в научното списание Addiction, не е открило надеждни доказателства, че с употребата на налмефен, налтрексон, акампросат, баклофен или топирамат може да се контролира пиенето при пациенти с алкохолна зависимост или разстройство, свързано с употребата на алкохол. В най-добрия случай някои лечения са показали ниска или средна ефективност за намаляване на пиенето, но тези открития са дошли от проучвания с висок риск от пристрастие. Нито едно от тях не е показало никаква полза за здравните последствия.

Изследването е събрало резултати от 32 двойно слепи рандомизирани и контролирани проучвания, проведени с 6036 пациенти и публикувани между 1994 и 2015 г. Проучванията са сравнявали ефектите на орално приемани налмефен (9 проучвания), налтрексон (14 проучвания), акампросат (1 проучване), баклофен (4 проучвания) и топирамат (4 проучвания) с плацебо.

Много от проучванията предоставят ненадеждни резултати поради риска от пристрастие (потенциално преувеличаване на ефектите на лекарството). Двадесет и шест проучвания (81%) са показали неясни резултати или резултати с висок риск от непълни данни заради голям брой отпадания. Седемнадесет проучвания (53%) са показали неясно докладване или пък докладване с висок риск от избирателност, тъй като не е бил включен регистрационният номер на протокола, който би позволил на друг изследовател да провери дали всички резултати са били докладвани.

Водещият автор на изследването д-р Palpacuer заявява: „Макар нашият доклад да е базиран на всички налични данни в публичното пространство, не открихме несъмнено доказателство за ползата от употребата на тези лекарства с цел контролиране на пиенето. Това не означава, че лекарствата не са ефективни; означава, че все още не знаем дали са ефективни. За да разберем това, се нуждаем от по-добри проучвания. Изследователите спешно трябва да предоставят доказателства на създателите на политики кои от тези лекарства могат ефективно да бъдат превърнати в реална стратегия за намаляване на вредите.“

Източник: https://www.drugsinfo-bg.org/aktualno/vse-oshte-ne-e-otkrito-valshebnoto-lekarstvo-koeto-lekuva-alkoholna-zavisimost/?fbclid=IwAR1HV0Cbm24GtOWmB1q-efp0qS0wLfxnEGq2Zb3v3int_ENcZeK4ubCfxb4

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1168439
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
987
2788
4539
1154823
4539
49256
1168439

Вашият IP адрес: 18.208.132.33
2020-06-04 22:39