Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

"Една единствена дума има силата да повлияе върху експресията на гените, които регулират физическото и емоционалното състояние", пишат д-р Андрю Нюбърг и Марк Робърт Уолдман в книгата си „Магията на думите“, цитирани от PsychCentral.

Положителните думи като „мир“ и „любов“ укрепват връзките в челния лоб на мозъка и подобряват когнитивните му функции. Те задействат центровете, свързани с мотивацията и изграждат емоционална устойчивост, убедени са авторите.

Враждебният език, от своя страна, може да разруши експресията на гените, които играят ключова роля в невротрансмитерите, които ни помагат да издържаме на стреса. Ние хората сме „програмирани“ да се тревожим – най-старите в еволюционно отношение части от мозъка ни имат за цел да ни предпазват от опасности, които застрашават оцеляването ни – ето защо мислите ни естествено клонят първо натам.

Една единствена отрицателна дума може да повиши активността в областта на амигдалата (област на мозъка, свързана със страха). Това води до отделяне на множество хормони и невротрансмитери, задействащи реакцията на стрес в организма, което на свой ред възпрепятства „вторични“ функции на мозъка като разумна преценка, логика и език. Гневните думи изпращат алармен сигнал, който временно изключва центровете, свързани с разума и логиката, пишат Нюберг и Уолдман.

Тяхната теория е, че положителните думи стимулират езиковите центрове, разположени в челния лоб на мозъка, а те са пряко свързани с моторния кортекс, който ни привежда в действие. Изследванията им сочат, че колкото по-дълго се концентрираме върху положителни думи, толкова повече те влияят и върху други зони на мозъка. Променят се функциите в теменния дял, които са свързани с възприятията за себе си и околните. С времето структурата на таламуса започва да се променя в отговор на нашите съзнателни думи, мисли и чувства, а убеждението на авторите е, че тези промени са свързани с начина, по който възприемаме реалността.

Източник: https://www.manager.bg/lyubopitno/kak-dumite-promenyat-mozka?fbclid=IwAR3hAeo8b-vsuZpM_nHGH63zmNKueaAyq6ZBLOsRooZ1rLk_ElMhhV75hzM

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

968688
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
245
566
1541
954670
40321
44650
968688

Вашият IP адрес: 3.214.184.250
2020-01-29 11:20