Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Емоционалното инхибиране може да се определи на първо място като трудност в определянето и изразяването на емоциите и чувствата. Състоянието е известно и като "алекситимия". Този термин има три гръцки корена: "а" (не), "лексис" (дума) и "тимос" (чувства или настроение), тоест "без думи за чувства".

Много хора, които страдат от емоционално потискане, изпитват емоции и чувства. Проблемът е, че за тях е много трудно да ги определят и следователно да ги изразят. Степента и интензивността на състоянието са индивидуални. В някои случаи това явление не е много дълбоко, докато в други води до пълна дисоциация на емоционалния свят.

Характеристики на хората с алекситимия:
Най-съществената характеристика на емоционалното инхибиране е студенината. Сякаш тези хора не са способни да чувстват нищо и в някои, крайни, случаи това е наистина така. Симптомите наподобяват тези при депресия, но са много по-внушителни:

Те не могат да изпитат удоволствие или ако изпитват, е в минималната му степен.
Те не се интересуват от сексуалния си живот.
Те са конформисти.
Социалният им живот е силно ограничен.
Те показват липса на жизненост.
Те са импулсивни.
Те почти винаги изглеждат сериозни и отегчени.
Те нямат никакво въображение или им е особено трудно да го използват.
Връзките им са основани на зависимост.
Те никога не казват "Обичам те".
Има два вида емоционалното инхибиране или "алекситимия":
Единият е основната форма, в която индивидът се държи по този начин от момента, в който се роди. В този случай тя съответства на неврологична аномалия. Другият вид е вторична алекситимия, която се появява след физическа или психологическа травма или след продължителни периоди на интензивен стрес.

Изследователите считат, че по-голямата част от случаите на емоционално потискане се определят от социокултурни фактори. Някои общоприети модели на комуникация подтикват тези индивиди да потискат изразяването на емоциите си. Съществуват и определени социални среди, в които се казва, че това, което чувствате, не се одобрява. Често се налага модел на "добри и лоши емоции". Хората могат да говорят за "добрите", но не и за "лошите".

Терапия
Най-тежките случаи на емоционално инхибиране изискват терапия, която обикновено отнема дълъг период от време, като при някои индивиди се налага и неврологична интервенция. Изследвания показват, че коренът на проблема вероятно се крие в прекъсване на връзката между двете мозъчни полукълба. В много случаи това може да бъде коригирано, но за съжаление има и такива, в които е невъзможно.

По-често обаче състоянието се проявява в леки форми, които могат да се преодолеят с различни стратегии. Понякога индивидът потиска проявата на своята привързаност просто защото не знае как да изразява емоциите си. Проблемът се развива най-често при хора, израснали в среда, в която потискането на емоциите се насърчава и се счита за знак за самоконтрол. По същия начин понякога емоционалната тишина е "естественият" отговор на неразрешената травма.

Истината е, че невъзможността за определяне и изразяване на емоциите води до сериозни последствия. На първо място се влошават интелектуалните функции. Емоциите играят съществена роля главно в придобиването на нови знания и в паметта. Също така, емоционалният свят е в основата на изследователските ни способности и креативност. Следователно, човек с емоционално потискане е интелектуално слаб.

От друга страна е очевидно социалният живот да бъде сведен до минимум. Без емоции създаването и поддържането на дълбоки връзки с другите е невъзможно. Животът става скучен и празен, което от своя страна води до усложняване на състоянието.

И все пак, това е дисфункция, която е напълно лечима. Привързаността и емоциите са "солта на живота". Ако подозирате, че имате тези симптоми (или ги забелязвате в поведението на някой от обкръжението ви), не се колебайте да потърсите помощ.

Източник: https://psychology.framar.bg/%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D1%85%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%88-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%88-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%88-%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8?fbclid=IwAR05-7_SPbQLqFnyp_hE2JY39fK0yR_gS1LwupckpMTCVBkjDVs80Dwwz1U

 

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1168496
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
1044
2788
4596
1154823
4596
49256
1168496

Вашият IP адрес: 18.208.132.33
2020-06-04 23:41