Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Според европейски доклад за наркотиците от 2018 година, България е на трето място по разпространение на наркотици в Европа, като преди нея са само Австрия и Белгия. Проблемът с дизайнерската дрога с всяка изминала година става все по-голям. 

Производителите на дизайнерска дрога са гъвкави и регулярно променят химичните формули, като ги превръщат в сходни по действие, но различни по състав, химически съединения. По този начин дизайнерските наркотици могат да мимикрират в легални химически съединения. До момента са познати над 640 вида синтетични наркотици. Най-разпространени сред дизайнерските наркотици са амфетамините и метаамфетамините. Те са по-вредни заради цялостното им въздействие върху централната нервна система и по начина, по който се 

Последиците от дизайнерските дроги са много: агресия, депресии, склонност към самоубийство, силна параноя. Друг тревожен факт, че не може да се определи кога точно ползвателят става зависим. По този начин и профилът на зависимите се измества. Те не са пристрастени към “ренесансовите наркотици” (хероин и кокаин), следователно и лечението им трябва да е различно.

Желяз Турлаков е основател на общност “Ново начало”. Специализирал е групова анализа в университета “Зигмунд Фройд” във Виена. Учил е при психиатъра и психоаналитик Дейвид Йерохам. Дълги години се занимава с лечение на различни зависимости, основно към наркотици. 
Според него дизайнерската дрога пробива път сред все по-млади хора. Най-рискова група са тийнейджърите между 14 и 18 години. 

По тази причина Турлаков започва да работи по проекта "Разговори от първо лице", който се прилага директно в училищата. Идеята на проекта е наркозависими да разказват пред ученици историята си и да помагат на зависими с личния си опит. 
Много важна е и работата със семействата на зависимите. 
Повече по темата в звуковите файлове в линка по-долу.

Изтчоник: http://bnr.bg/post/101131240/dizainerska-droga

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1168530
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
21
1057
4630
1154823
4630
49256
1168530

Вашият IP адрес: 18.208.132.33
2020-06-05 00:44