Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Какво представлява синтетичната дрога? До какви опасности води тя? Какви са най-новите дизайнерски дроги и какви са последствията от употребата им?

В студиото на „Нашият ден“ заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, психологът Калин Петков от Рехабилитационен център за деца под 18 години и журналистът Йово Николов внасят яснота по въпроса какво представляват евтините дизайнерски наркотици.„Досега са открити 640 вида синтетични наркотици. Големият проблем с т. нар. „дизайнерска дрога“ е, че ефектът от нея е неизяснен. Токсиколозите не знаят как да реагират. Дизайнерска дрога може да се приготви от смесването на най-обикновени лекарства от аптеката. Понякога те дори не се продават като наркотици – а като добавки за фитнес или хапчета за отслабване – каза Йово Николов и поясни, че предстои представянето на доклад на фондация „Риск монитор“, част от транснационалната инициатива Narcomap, финансирана от Европейската комисия.

Анкетата на Росица Александрова сред столични ученици повдига редица тревожни въпроси пред нас и като родители, и като общество.

„Китайски чай“ или „билка“ – са най-разпространените психоактивни невещества, те имитират марихуана и най-често се предлагат във вид на цигара. Докато ефектът на марихуана е ясен, ефектът от подобна цигара не е изяснен. Токсиколозите не знаят как да третират пациент, натровен с подобни вещества и тук е голямата опасност.

„5 на всеки 10 деца развиват психози поради употреба на синтетични наркотици – каза Калин Петков. – Децата си набавят дрогата през тъй нар. тъмна мрежа.“

Две са лабораториите у нас, които изследват опасните вещества, които се предлагат на пазара: Агенция митници и Институтът по криминалистика към МВР.

Светлана Йорданова поясни, че нашите структури на митниците работят ефикасно и в забранителни списъци дадени вещества попадат по-бързо отколкото в Европейския съюз.
Около 90% от децата са опитвали наркотици под някаква форма. Разбира се, по-малка част се закачат. Друг голям проблем е, че при синтетичната дрога човек не смята, „че се закача“, което отново поставя въпроса за по-голямата информираност и необходимостта от разяснителни кампании сред младите хора – най-честите жертви на синтетичните наркотици.

Цялото интервю може да чуете като натиснете върху линка по-долу
http://bnr.bg/post/101126353?fbclid=IwAR15cc5Ws2RKi-a1aZw_Tkqt59kNSEYEJ_-T1byPlbz4-_UEomzL1WMR8hQ

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

782954
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
424
3040
8649
766115
17388
28910
782954

Вашият IP адрес: 3.227.254.12
2019-09-15 16:33