Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Засега у нас няма от смъртоносния фентанил, но само с информационни кампании може да се ограничи навлизането му", казва Стефан Бакалов. От 18 години експерти в наркотиците на Агенция Митници провеждат кампания за превенция срещу дрогата. За тези 18 години от ученици в столични училища и страната са зададени хиляди въпроси. И всички - ученици, родители, и учители очакват компетентните и адекватни отговори. За употребата, за опасността, за провала, за спасението! От страх или от любопитство малчугани и тийнейджъри повече от всякога се вълнуват от бича на съвремието ни. 

Някои столични училища експертите са посещавали по 3 - 4 пъти. Сменят се поколения и през 1 - 2 години и отново са там. Преди Великден Стефан Бакалов от Агенция Митници, който работи на летище София бе в столичното 109-о училище в район Слатина. На 22 май е в 7-о училище, а вчера той отговаряше на въпросите в Националната финансово-стопанска гимназия.И отново не е изненадан! Познава подрастващите по любопитните им погледи. Свикнал е да чува наивни въпроси от второкласници и третокласници, както и провокиращи от единадесетокласници, сподели Бакалов. "На всички им е ясно, че децата ни живеят в среда наситена с дрога и дилъри. Никой не е застрахован от тази опасност в училище, нито в махалата или квартала. Повечето от подрастващите търсят информация в нета, но тя обикновенно е неадекватна или зарибяваща. Има разлика дори във въпросите на децата от по-крайните квартали и тези, които живеят в центъра на София, защото видовете наркотични вещества са различни", споделя Стефан Бакалов. Малчуганите обикновено се интересуват от това какви са последствията от хапчетата от аптеката и колко са опасни те. Седмокласниците вече са по-наясно от родителите си с новостите в друсането и наркотичните вещества, а X, XI и XII клас са професори. Те са добре информирани и разбират вредата и последствията от употребата, споделя впечатленията си експертът на агенция "Митници". Целта на дискусиите и информацията имат повече разяснителен и превантивен характер. Най-полезното от срещите с експерта по наркотици е какво да правят децата при среща или контакт в интернет с дилър.

Как родителите да контролират наследниците си?

Родителите също трябва да са в крак със грозящата децата им заплаха, да се информират и обучават, да имат повече познания, за да упражняват контрол над децата си. Не бива да прехвърлят отговорността на учителите, препоръчва Стефан Бакалов. На децата той винаги дава пример с добри ученици и успели спортисти. Как употребата да наркотични вещества изцяло заличава постигнатите успехи и проваля живота им. Едно е сигурно, че опасността от зарибяване е навсякъде! "Има разлика между София и провинцията и това се определя от видовете наркотици които се използват. Но в известни Черноморски курорти е като в столицата. В Топ 3 са синтетиката, амфетамините и коката. В Петрич например марихуаната е по-масова от цигарите. В Пловдив и Бургас хитът са екстази и синтетика. Децата са отражение на действителността", коментира Стефан Бакалов. През лятната ваканция тази година най-много ще върви синтетиката, заедно с друсана трева, която мнозина смятат за марихуана и къпан чай. В провинцията най-разпространени и ползвани са хероин, амфетамин, марихуана и психоактивни вещества, предупреждава експертът.

Слава на Бога, че засега у нас няма употреба на фентанил, което е много разпространено в САЩ и Западна Европа. За 3 - 4 години това се е превърнало в епидемия там и има 45 000 души починали, казва Бакалов. Според него със силни информационни кампании и превенция може да се ограничи навлизането на опасното вещество в България. Експертът по наркотични вещества участва и в двете инициативи срещу дрогата. Едната е на Агенция Митници "Не сте сами" и посещава училища в София и страната. Другата е съвместно с американската агенция за наркотици ДЕА и всяка година се провежда събитие на летище София, в което участват ученици. "Стремежът на службите е да спрем навлизането на наркотиците. Засега никой не е успял да направи това на 100%, но основната ни цел е срещу създаването на канали за наркотици", категоричен е Стефан Бакалов.

Източник: https://stolica.bg/sofia/preduprezhdenie-kam-roditelite-prez-lyatnata-vakantsiya-nai-mnogo-shte-varvi-sintetikata-v-sofiya-snimki?fbclid=IwAR1kKh8EUlduLPwHjtQ-pJyw8CFpEUCAp9-uTqtw13fg1mVEuErtuWulqr8

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

782943
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
413
3040
8638
766115
17377
28910
782943

Вашият IP адрес: 3.227.254.12
2019-09-15 16:32