Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Селфи манията е хоби, за което психиатрите смятат, че е сериозно психично разстройство. Селфи бумът отдавна е превзел целия свят. Днес почти няма профили в социалните мрежи, които да не са пълни със селфи снимки.

Ако преди пет години хората, които си правиха селфи, са били странни, сега това е признато като норма. Липсата на акаунт в социалните мрежи на съвременния човек или неговото неактивно подържане се упреква и се счита за недостатък. Въпреки това, експертите не са толкова оптимистични. Асоциацията на американските психиатри, АПА, проведе интересно проучване, на базата на което бяха направени редица важни изводи. Оказва се, че прекалената страст към селфи снимките, е истинска болест на века. Необходимостта от постоянно фотографиране се наблюдава като ново психично разстройство.

Психиатрите предлагат да го наричат selfitis (селфитис) и му дават следното определение:

Селфитис е непреодолима принудителна нужда от снимка на себе си, последвана от демонстрация в медийното социално пространство. Заменя липсата на уважение към себе си, запълва липсата на близки отношения.

Както виждате, всичко е доста сериозно, когато има научна обосновка. Въпреки това, съществуват различни етапи на селфи заболяване, които имат ясни разделени нива. Можете да оцените самозависимостта си от селфи.

Време ли е да се свържете със специалист или все още е рано?

AПA идентифицира три етапа на психични разстройства:

1. Селфитис на границата.

Ако чувствате необходимостта да се снимате три пъти на ден или повече, обаче на никой не показвате снимка и не я качвате в социалните мрежи, вие сте в началния етап на психично разстройство.

2. Селфитис в остър стадий.

Ако човек иска и се снима три пъти на ден с последваща демонстрация на селфи в социалното и медийното пространство – той вече е преминал в острия стадий на разстройството.

3. Селфитис в хроничен стадий.

Да, има такъв етап на зависимост. Според психиатрите този етап настъпва, когато човек има необходимост постоянно да се снима и да качва всички снимки (успешни) шест или повече пъти на ден.

Това не е всичко. Нова мода на демонстрация на снимки от фитнес зали, фитнес клубове много често показва наличието на сериозно психично разстройство на човек – нарцисизъм.

Както виждате, болестта прогресира. Ето защо, ако откриете в себе си началото на проблема, поне си заслужава да се замислите. По-добре да се вземете в ръце и да гледате света не през обектива на вашия смартфон.

Източник: https://apetiten.info/selfi-e-oficialno-priznat-za-psihichno-razstrojstvo/?fbclid=IwAR2_r1Y5s9YDyLzpFh63axVzvWrKGQ6A76fd7LKK6AfLvixmc_7YkkA8pcM

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

749756
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
439
521
4056
742363
13100
17049
749756

Вашият IP адрес: 34.238.189.171
2019-08-21 23:24