Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

image

Федон Калотеракис е доктор по психология. Президент е на Европейската федерация на терапевтичните общности и вицепрезидент на Световната федерация, вицепрезидент на ТО Кетея, Гърция, и експерт към Службата на ООН по наркотици и престъпност (UNODC). Хоноруван професор на Солунския и Калифорнийския унивеситети.

Националният център по наркомании проведе две обучения с преподавател Федон Калотеракис. Обучението на 16-17 април 2019 г. беше предназначено за лекари, психолози и други специалисти, работещи в сферата на лечение и психосоциална рехабилитация на лица със зависимост към наркотични вещества. Целта му беше да запознае участниците със съвременните практики и подходи при лечението и рехабилитацията с фокус върху интегративен метод на работа в лечебни и рехабилитационни програми.

Обучението на 18-19 април 2019 г. запозна участниците със съвременните практики и подходи за оценка на риска и осъществяване на индикативната превенция и беше предназначено за специалисти с квалификация по психология или социална работа, които притежават не по-малко от 3 години стаж в областта на зависимостите към наркотичните вещества.

Г-н Калотеракис, показахте ми брой от „Индипендънт“, в който вестникът на първа страница се извинява за канабиса. Каква е причината за това извинение?

Този брой е от 2007 г. Една неделя се връщах в Лондон от Гърция и на летище „Хийтроу“ видях вестника. Бях изумен, защото 10 години по-рано „Индипендънт“ започна кампания за декриминализация на канабиса. Организираха огромна демонстрация пред Бъкингамския дворец, в която участваха над 300 000 души. Десет години по-късно обаче научните доказателства показват вредата от канабиса. През 2006 г. 10 000 тийнейджъра са лекувани за зависимост към канабиса. Регистрирани са и много случаи на прояви на психически разстройства, отключени от канабиса като биполярно разстройства и шизофрения.  За мен това извинение е уникален случай и много смела изява.

Какво се промени в следващите 12 години?

Става по-зле. В Европа Холандия и Испания, са двете държави, които позволяват употребата на канабис за развлекателни цели, но по контролиран начин. В Холандия има кофишопове, а в Испания има т.нар. социални клубове. В Гърция и Чехия, в които марихуаната и канабиса са регистрирани за медицински цели. Държа да подчертая, че марихуаната и канабиса не са едно и също нещо. Активната съставка в растението канабис се нарича тетрахидроканабинол (ТНС). Това е активното вещество, с което се надрусваш. След това идва канабиниола (CBD), съставката, която помага при редица болести. Тези две съставки не могат да съществуват заедно в едно и също растение. В някои държави обаче хората използват разрешението за медицинска употреба като вратичка да се позволи и употребата за развлекателни цели. От 2017 г. Канада позволява употребата на марихуана за удоволствие. В Уругвай също е разрешено, както и в някои щати на САЩ - Колорадо, Калифорния, Масачузетс, Мейн, Вашингтон. Навсякъде по тези места човек може да си купи марихуана за удоволствие и това вече създава много проблеми. В момента има голяма битка в американските научни среди. Повечето учени поставят под съмнение данните, които идват от тези щати, тъй като от една страна те се опитват да изкарат, че всичко е наред, но от друга - имаме броя лица, които са на лечение. Ситуацията обаче е много политизирана - някои сенатори и конгресмени бяха избрани само, защото обещаха да легализират марихуаната. Другият проблем е, че тази индустрия стана огромна. В тези щати, особено в Колорадо, надвишава в пъти алкохолната индустрия, при това само за 6-7 години. Има над 1000 магазина, където се продава канабис. Миналият месец в ООН, един американски лекар от Денвър, Колорадо, ми показа карта на магазините. Оказа се, че всички те са в райони, в което не живеят бели хора. Там преобладават или афроамериканците, или испаноговорящите. Искаше да ми покаже, че маркетингът е много специфичен и таргетира определени групи от населението. Става въпрос за огромни пари.  Употребата на канабис не е невинна заигравка и може да бъде опасно и най-вече за тийнейджърите

Защо най-вече за тях?

Аз съм на 60 години и ако пуша един джойнт веднъж месечно, ще се напуша малко, но нищо няма да ми стане, ако не го правя всеки ден. Същото обаче не важи за тийнейджърите. Човешкият мозък се развива до 24-25-годишна възраст и има сериозни доказателства, че активното вещество ТНС засяга сериозно мозъка. Една от причините е, че днешният канабис е много по-мощен, в сравнение с този отпреди 12 години. Той е специално селектиран, защото производство се прави в лаборатории. Преди 10 години само 3% ТНС имаше в канабиса, сега процентът е 15-20, така че унищожителния ефект върху мозъка е много по-голям. Той разрушава интелигентността, паметта, бързината на реакциите. В повечето случаи това е необратим процес. По-опасното е, че може да отключи шизофрения, биполярно разстройство, тежка депресия  и е като руска рулетка, защото не знаеш какви гени са ти заложени. Има и още едно измерение на употребата на канабис при тийнейджърите, което е по-скоро поведенческо - той разбира, че използвайки субстанция, се напушва, нещо, което не може да постигне с тютюн. С алкохола също не е задължително да се опияниш, освен ако не прекалиш много. Т.е. учиш се на определено поведение, отваряш врата и това трябва също да се взима предвид. Има данни и за социални странични ефекти - например отпадане от училище заради употреба на канабис или участие в противообществени прояви.

Какви са целите на обучението, което провеждате тук?

В България идвам често - за обучение, за мониторинг, за наблюдение, от близо 30 години. Това обучение обаче е малко по-различно, защото, според мен и тукашните ми колеги, има две „черни дупки“ в България по отношение на лечението на зависимости и превенцията им. Едната са местата за лишаване от свобода. Повечето затворници използват наркотици. Това важи за целия свят, не само за България, но тук се прави изключително малко за затворниците и техните зависимости. Другата „черна дупка“ са програмите за тийнейджъри. Има програми, насочени към пълнолетните - метадонови програми или рехабилитация, но няма нищо систематизирано, което да е насочено към подрастващите, които вече употребяват субстанции. Това е целта на обучението - в близко бъдеще да има центрове за превенция и лечение за тийнейджъри.

Как намирате нашите експерти?

Имам тук колеги, които познавам от години. Има голямо подобрение откакто България е член на ЕС. Говоря най-вече за финансирането, не за научния аспект, защото той винаги е бил на ниво в България. Познавам хора, които са много добре обучени, с опит и най-важното - много отдадени, но нямат финанси. По-добре е отпреди 10 години, но все още имат нужда от финансова помощ. За първи път дойдох в България през 1992 г. и тогава се създаде Националния център по наркомании. Оттогава си сътруднича с всички директори - Филип Лазаров, Жоро Василев, Цвета Райчева и сега с Пламен Попов. Така че тази институция е много важна, но не можеш да вършиш велики неща с 10 души.  

В България е криминализирана самата употреба на марихуана, не толкова продажбата й. Как се отнасяте към това?

Смятам, че е глупаво да вкарваш хора в затвора, защото ползват наркотици. Не можеш да наказваш някого, защото той се саморазрушава. Не е етично. Различен въпрос е как трябва да се подходи законодателно, когато трябва да се защитят тийнейджърите. Но е недопустимо да осъдиш пълнолетен човек, защото е решил да се трови.

Източник: https://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD-%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81--%D0%A3%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%81-%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0---/n9290

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

749729
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
412
521
4029
742363
13073
17049
749729

Вашият IP адрес: 34.238.189.171
2019-08-21 22:35