Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Животът ни е поредица он равносметки. Да вършиш всичко правилно. Да бъдеш добър човек. На пръв поглед цели, които си заслужава да бъдат постигнати, но в действителност става дума за доста разтегливи понятия. Какво всъщност означава „правилно“? Кое прави човека истински „добър“? И необходимо ли е винаги да се стремим към съвършенство? На този въпрос всеки сам трябва да си отговори. Въпреки това има някои добродетели, с които причиняваме на себе си и на околните повече добро, отколкото зло. И те в никакъв случай не са качества, които човек притежава или не, а по-скоро неща, на които се учи цял живот.

1. Да изслушваш

Който умее да слуша, прави услуга не само на отсрещния, а и на себе си. В края на краищата от всеки разговор, в който човек се открива за събеседника си честно и искрено и се опитва да се постави на негово място, той извлича важни поуки за живота. Накратко: който изслушва, непрекъснато се образова.

2. Да практикуваш емпатия

Който иска да крачи през живота с отворени очи и и открито сърце, трябва да практикува емпатия всеки ден. Това също е добродетел, чрез която постоянно се учиш на нещо ново. Който е съпричастен към проблемите и желанията на другите, ще се справя по-успешно с предизвикателствата, ще намира по-лесно душевно спокойствие и ще бъде по-симпатичен в очите на околните.

3. Да бъдеш търпелив

Който умее да бъде търпелив, улеснява не само своя, но и живота на околните. С търпение могат да се избегнат куп ненужни конфликти, пести се страшно много енергия и се предотвратяват стресови ситуации. За успокоение на всички припрени и неспокойни личности: търпението може да се усвои! Най-добре е да започнете с дребни неща от всекидневието, например как да прекарвате времето, през което се налага да чакате на автобусната спирка или пред кабинета на лекаря, в полезни и смислени занимания, вместо да се ядосвате.

4. Да надскачаш собствената си сянка

Дали в разговор с властния ни шеф, който не признава постиженията ни, с вечно мърморещата ни майка или с познат, който защитава неразбираема за нас политическа позиция - да надскачаме собствената си сянка и да подхождаме към хората открито и с уважение (дори когато ни вбесяват!) говори за истинска душевна сила и в добавка ни спестява ценна енергия, необходима за далеч по-важни неща.

5. Да бъдеш критичен

Дали към нас самите или към заобикалящия ни свят – никога не е излишно да проявяваме критично отношение. В политиката, в ежедневието, в кариерата, към любимите хора, към собствените ни силни и слаби страни, конструктивната критика е мощен двигател. Който не се подчинява сляпо на чуждото мнение, а постоянно се стреми към нови знания, прави огромна услуга както на себе си, така и на обществото.

6. Да загърбиш чувства като завист, страх и омраза

Никой не е съвършен. Всички имаме своите слабости и се случва да храним лоши чувства към други хора. Ако се замислим и потърсим причината за това, ще станем по-силни и по-щастливи. Тук уместният въпрос би бил: „Какво общо има това чувство с моята същност?“ Много от негативните чувства, които изпитваме към другите, са свързани с нашата самооценка. Проумеем ли го веднъж, ще избегнем редица неприятни ситуации.

7. Да бъдеш внимателен

Втренчени като зомбита в смартфоните си, често не забелязваме хората около нас. При това неизменно има ситуации, в които можем да помогнем и да стоплим деня на някого. Дали това ще бъде младата майка, която се нуждае от помощ за бебешката количка в трамвая, старицата, на която някой трябва да отстъпи място в автобуса, или намусеният тип на пешеходната пътека, на когото отдавна никой не е подарявал усмивка - който крачи през живота, проявявайки внимание към околните, ще открие безброй възможности да бъде по-добър човек.

Източник: https://www.obekti.bg/chovek/sedem-dobrodeteli-koito-ni-pravyat-po-dobri-hora

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

731654
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
242
510
3615
724518
12047
34759
731654

Вашият IP адрес: 54.161.118.57
2019-07-22 08:42