Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Емоционалното изнудване е могъща форма на манипулация, при която близките ни заплашват да ни накажат за това, че не постъпваме, както те искат.Те познават слабите ни места и най-дълбоките ни тайни. Това може да са родителите или партньорите ни, шефовете или колегите, приятелите или любовниците. Без значение колко им пука за нас, те използват вътрешна информация, за да получат това, което искат: нашето подчинение.

Лицата на изнудването
Ако наистина ме обичаше…
Не ме напускай, или аз ще…
Ти си единственият / единствената, който / която може да ми помогне…
Мога много лесно да улесня нещата за теб, ако ти просто…

На езика на изнудването тези изявления са начини за поставяне на изискванията на масата. Те обаче изглеждат коренно различни, защото всяко отразява отделен изнудвачески тип. Когато изследваме отблизо емоционалното изнудване, изглеждало преди като тип поведение, виждаме, че то се разцепва на четири вида, които са толкова отчетливи, колкото цветните ивици от лъч светлина, пуснат през призмата.

Наказващите, които ни дават да разберем точно какво искат – и последствията, пред които ще се изправим, ако не им отстъпим, – са най-заслепяващите. Те могат да се изразяват агресивно или да са мълчаливи, но при всички случаи гневът, който изпитват, е насочен директно към нас.

Активни наказващи
Ако се върнеш на работа, ще те напусна.
Ако не поемеш семейния бизнес, ще те лиша от наследство.
Ако се опиташ да се разведеш с мен, никога повече няма да видиш децата.
Ако не приемеш да работиш извънредно, изобщо ще забравиш за повишение.

Наказване чрез мълчание
Непоколебимото, студено мълчание на тези наказващи трудно се издържа от повечето хора и ние сме почти готови да направим всичко, за да избегнем да имаме отношения с тези хора. „Кажи нещо – умоляваме. – Разкрещи се. Всичко друго е по- добро от това мълчание”.

Самонаказващият се
Възрастните самонаказващи се ни информират, че ако не направим онова, което искат от нас, ще се разстроят и може би дори ще станат неспособни да живеят. Възможно е да кълнат, че ще направят нещо, за да провалят живота си или дори че ще се наранят, защото знаят, че най-успешният начин да ни манипулират е като заплашват да подкопаят собственото си здраве или щастие.

Страдалецът
Страдалците заемат позицията, че ако се чувстват нещастни, болни, тъжни или просто нямат късмет, има едно единствено решение: ние да им дадем това, което искат – дори ако не са ни казали какво е то. Те не ни заплашват, че ще навредят на нас или на себе си. Вместо това по категоричен начин ни дават да разберем: „Ако не направиш това, което искам аз, ще страдам, и то по твоя вина.“

Последната част от обвинението „по твоя вина” често остава неизречена, но може да направи чудеса със съвестта на тяхната мишена.
Измъчващите с неосъществени обещанияИзмъчващите с неосъществени обещания са най-неуловимите изнудвачи. Те ни насърчават и обещават любов, пари или напредване в кариерата и след това дават ясно да се разбере, че ако не се държим така, както те искат, няма да получим награда. Наградите изглеждат сочни, но се превръщат в пепел всеки път, когато ги доближим. Желанието ни за обещаното може да е толкова силно, че да търпим многобройни срещи със забравени и никога нематериализирали се награди, преди да осъзнаем, че сме емоционално изнудвани.

Източник: https://nasilie.eu/%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B7/?fbclid=IwAR3tw2dY63X9WzH4Pi-wVox9xVWUGjU8gtdUBPfewF_96D0aFF_VUKWnbrU

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

731572
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
160
510
3533
724518
11965
34759
731572

Вашият IP адрес: 54.161.118.57
2019-07-22 08:08