Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Животът - това са всички впечатления, които сме придобили, а не вещите, с които сме разполагали, но, за съжаление, много родители забравят тази проста и дълбока истина. Когато децата се родят, ги обсипват с играчки, електронни устройства и решават, че това е достатъчно. След връщането от мола хлапетата наистина са във възторг и щастливи, но не изпитват и една десета от радостта, която може да им предложи животът.

Работата дори не е в това, че предметите омръзват бързо и вече не носят удоволствие. Според последни изследвания, играчките и умните технологии никога не мога да заменят радостта, които носят придобития опит и впечатления – те остават в паметта завинаги.

Впечатленията предизвикват емоционален отклик, който не може да се сравни с придобиването на нито един предмет, отбелязва шефът на изследването Синди Чан, доцент в Университета в Торонто.

„Когато подарявате на детето преживявания, те предизвикват емоции, сравними с приключенията по време на сафари или рокконцерт, или обратно - – спокойствие като в спа-център. Нито една играчка не може да се вмести в гамата от усещания от този опит“, обяснява Чан.

Тя изучава възприятията на децата след получаването на различни подаръци и влиянието им на развитието на отношенията с малките. В процеса на изучаване група учени обяви, че да подариш на детето ново впечатление, го прави много по-щастливо и това чувство се запазва много по-дълго.

Детският психотерапевт, д-р Марго Съндърланд обяснава тази констатация, твърдейки, че придобитият опит се запазва в паметта като щастлив спомен и това помага за развитието на мозъка. Новите впечатления са ценно съчетание от социално, физическо, когнитивно и сензорно взаимодействие“, казва тя.

С други думи, щастливите ни спомени от детството влияят кардинално на целия ни живот и ни позволяват да научаваме нови неща, които ще ни бъдат полезни в бъдеще.

За какъв опит става дума

Не, не става дума за пари. Можете да подарите на детето нови впечатления в близката сладкарница – сладоледът оттам ще има емоционален ефект, сравним с приключение, в което участвате и двамата. От това има нужда всяко хлапе.

На възрастните им е трудно да повярват, но историята го доказва: децата  помнят такива походи до сладкарницата, когато са били радостни и щастливи цял живот и от всички получени подаръци в детството, които наистина са чудесни, те ще помнят 2-3 играчки , 1-2 книжки и първите пастели за рисуване - не повече неща.

Но пък никога няма да забравят разходките с мама до местния ресторант, където са яли калмари и са се смели от сърце на сервитьора, и до днес ще помнят вкусът на тези калмари и ще се усмихват, като се сетят за тях. (Кой е казал, че майка и дъщеря не могат да си прекарат чудесно заедно).

Наистина, помня всяка семейна разходка – как татко ме учеше да играя футбол, как заедно прекарвахме ваканциите си, как се кикотехме и ни беше леко на душата.

Израснах в семейство със средни доходи, имах и двама братя. На всички ни беше хубаво да импровизираме и да измисляме разни интересни неща… Подарете на вашите хлапета впечатления и нов опит. Не ги учете, че предметите ни правят щастливи, защото това не е така. Ако има случки, които могат да ме накарат да забравя за тъжните моменти, това са тези спомени от детството – те остават живи в сърцето.

Източник: https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim/vsichki-vzrasti/decata-imat-nuzhda-ot-vpechatleniya-ne-ot-igrachki?fbclid=IwAR3TFiu-vRRFC21ksI7pLf0OTqXIp12vn9R_-EJA0rtHADRLUlVF8PZUkHo

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1168482
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
1030
2788
4582
1154823
4582
49256
1168482

Вашият IP адрес: 18.208.132.33
2020-06-04 23:28