Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Жените и мъжете, които се идентифицират като лесбийки, гейове или бисексуални, е по-вероятно да злоупотребяват с опиоиди в сравнение с тези, които се идентифицират като хетеросексуални, показва проучване.


Проведено от изследователи от Училището по медицина към Университета на Ню Йорк и публикувано онлайн в American Journal of Preventive Medicine, проучването прави оценка, че 5% от възрастните в САЩ, които се идентифицират като хетеросексуални, са злоупотребявали с опиоиди през последната година, докато цифрата скача на 9% за хората, които се идентифицират като гейове или лесбийки, и на 12% за тези, които се идентифицират като бисексуални. А през последния месец само 1% от тези, които са се идентифицирали като хетеросексуални, са употребявали опиоиди, докато при бисексуалните са били 4%.
Изследването разчита на данни от 42 802 души, включени в Националното изследване за употреба на наркотици и здраве (NSDUH) през 2015 година. Участниците в изследването са били проучвани за тяхната сексуална ориентация и всякаква злоупотреба с опиоиди през последната година, както и за употреба на опиоиди по предписание през последния месец и последната година. Злоупотребата е била категоризирана като такава, когато става въпрос за употреба на наркотици без рецепта, употреба в по-големи количества или употреба за по-дълго, отколкото е било предписано, или за употреба против лекарската препоръка.
Според изследователите предишни проучвания са открили, че тези, които се идентифицират като бисексуални или гейове, е по-вероятно да употребяват наркотици и да преживеят заболявания, свързани със зависимостта, като алкохолизъм и употреба на други наркотици. Изследователите казват, че новото изследване е първото по вида си, което изследва разликите в сексуалната ориентация, използвайки национално представителна извадка от пълнолетни хора в САЩ.
Сред ключовите открития на изследването е това, че жените, които се идентифицират като бисексуални, е два пъти по-вероятно да злоупотребяват с опиоиди в сравнение с индивидите с друга сексуална ориентация.
„Нашето изследване подчертава, че възрастните от сексуални малцинства – особено жени, идентифициращи се като бисексуални – са в повишен риск от опиоидна злоупотреба“, казва главният автор на изследването Джоузеф Паламар, доктор на науките и магистър по обществено здраве, доцент в Катедрата по здраве на населението в Училището по медицина към Университета на Ню Йорк и изследовател в Центъра за изследвания на употребата на наркотици и ХИВ/НСV към Колежа за глобално обществено здраве към Университета на Ню Йорк. „С разразстващата се на национално ниво опиоидна криза е важно да се фокусираме върху превенцията на злоупотребата сред групите в най-висок риск“.
Изследователите вярват, че основната причина за злоупотреба с опиоиди сред бисексуалните жени може да бъде тяхната нужда от механизъм за справяне със стреса и стигмата, които възникват от това, че те не само са малцинство в една основно хетеросексуална култура, но са малцинство и в общността на лесбийките и гейовете. За да адресират нарастващия проблем на опиоидна злоупотреба в тези групи, изследователите препоръчват развитие на повече образователни програми, които да помогнат за предотвратяване на употребата на и злоупотребата с наркотици.
„Предоставящите първични грижи, учителите и дори родителите трябва да вземат предвид сексуалната ориентация, когато оценяват тези в риск от опиоидна злоупотреба“, казва Дъстин Дънкан, доктор на науките и доцент към Катедрата по здраве на населението в Училището по медицина към Университета на Ню Йорк и изследовател в Центъра за изследвания на употребата на наркотици и ХИВ/НСV, водещ автор на изследването. „Не само е необходимо да вземем предвид сексуалната ориентация като рисков фактор, но също трябва да проследяваме тези групи по-отблизо, веднъж след като вече са били идентифицирани.“

Източник:http://www.drugsinfo-bg.org/aktualno/seksualnata-orientatsiya-e-identifitsirana-kato-riskov-faktor-pri-opioidnata-zloupotreba/

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

671645
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
141
477
4846
658488
28218
34243
671645

Вашият IP адрес: 3.87.147.184
2019-05-24 03:35