Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Ново пилотно проучване с участието на Университета в Стърлинг установи, че поне четирима от петима души във Великобритания са били под натиск от страна на приятели да консумират алкохол.


Проучване, проведено във връзка с кампанията „Една година без бира“ (One year no beer, OYNB), разкрива, че 85% от мъжете и жените са били насърчавани от колегите си да пият – което го прави най-важният фактор, когато става дума за пиене на алкохол.
Половината от 1697 анкетирани са признали, че са били подложени на натиск да пият алкохол от колеги и семейство, като двама от всеки петима са съобщили, че са били насърчени от партньора си.
Д-р Стефан Домбровски, здравен психолог във Факултета по естествени науки, си сътрудничи с организаторите на кампанията по проекта.
Съоснователят на OYNB Рори Феърбърнс казва: „От личен опит знам колко е трудно да се каже „не”, когато те натискат да пиеш. Лесно е да се поддадем на натиска на връстници, когато всички около нас се забавляват.“
„Очаква се от теб да пиеш; ако не го правиш, противоречиш на всички останали. Защо именно хората, които наричаме приятели, намират за най-трудно да приемат, когато казваме „не“?“
Изследването установява, че като цяло мъжете се чувстват принудени да пият по-често от жените, като мъжете е с 20% по-вероятно да бъдат насърчавани да пият от колегите си и с 37% повече от шефовете им.
Жените съобщават, че чувстват повече натиск да пият от страна на своите партньори - 22% повече от мъжете.
Хората на възраст между 18 и 45 години усещат повече натиск да пият с приятели, отколкото по-възрастните, докато при мъжете на възраст 55 и повече години има с 58% по-голяма вероятност да пият сами.
В Шотландия почти 9 от 10 възрастни са казали, че са чували „Да продължим, просто пийте още едно” в социалния си живот и ако решат да се въздържат, седем от десет ще бъдат помолени да обяснят техния отказ да пият.
Въпреки това, в сравнение с други региони в Обединеното кралство, в Шотландия резултатите са най-ниски, що се отнася до натиска от връстници за консумация на алкохол.

Източник:http://www.drugsinfo-bg.org/aktualno/prouchvane-hvarlya-svetlina-varhu-natiska-ot-vrastnitsi-i-upotrebata-na-alkohol/

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1168447
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
995
2788
4547
1154823
4547
49256
1168447

Вашият IP адрес: 18.208.132.33
2020-06-04 22:53