Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Проблемите със здравето, семейството и в романтичната сфера, изглежда са специфичните стресови фактори, свързани с увеличаването на риска от употребата на опиоиди, като начин за справяне. Хората с ниско самочувствие са в по-сериозен риск от употреба, според ново изследване на учени от Университета Бингхамтън в щата Ню Йорк.


Изследователският екип, който включва и докторанта от Университета Бингхамтън Дамла Аксен, изследва над 1000 пълнолетни лица за пет стресови фактора в живота, самочувствие и индикации за употреба на опиоиди. Разглеждайки данните, те установяват, че ниското самочувствие е свързано с висока употреба на опиоиди и освен това е значителен посреднически фактор между всеки стресов фактор (здраве, семейство, романтични отношения) и повишен риск от употреба на опиоиди.
„Въпреки че не можем да направим изводи за стоящата в основата физиология от настоящото ни проучване, минали изследвания показват, че хората, които изпитват социално отхвърляне, са изложени на повишен риск от ниско самочувствие и депресия, като при тях се намалява производството на серотонин и допамин в мозъка“, казва Аксен. „Тъй като опиоидите увеличават ефектите на допамина и серотонина в мозъка, консумацията им осигурява бърза и мощна промяна в неврохимичните процеси, стоящи в основата на депресията и ниското самочувствие. С други думи, опиоидите могат да се използват за самолечение, в отговор на социалните стресови фактори и множеството негативни последици, до които неуспешното справяне с тези стресори може да доведе.“
Тъй като стресовите фактори, свързани със здравето, семейството или романтичните отношения, изглежда са свързани с повишен риск от злоупотреба с опиоиди, хората, които ги употребяват, могат да потърсят услуги и програми, които да им помогнат да се научат как да се справят с тези специфични стресови фактори. Те биха могли също да потърсят консултанти и услуги, които да ги ръководят в по-ефективното справяне със стреса, така че да подобрят самочувствието си. Това може да включва научно доказани успешни стратегии за справяне, като физически упражнения, социална подкрепа и алтруизъм. Аксен също така отбеляза, че специалистите, работещи с лица, които използват опиоиди, също трябва да имат предвид рисковите фактори, които допринасят за злоупотребата с опиоиди, и да обучават тези хора за стресовите фактори, допринасящи за уязвимостта към тази злоупотреба.
„Възможно е този подход да не работи за всички, когато става въпрос за специфични житейски стресови фактори, които увеличават индивидуалния риск от злоупотреба с опиоиди“, допълва Дамла Аксен.
Настоящата извадка включва предимно хора от европеидната раса и с високи доходи. Важно е бъдещите изследвания да изследват ефективността на подхода с по-разнообразни извадки.

Източник:http://www.drugsinfo-bg.org/aktualno/niskoto-samochuvstvie-e-svarzano-s-po-golyam-risk-ot-upotreba-na-opioidi/

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

671688
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
184
477
4889
658488
28261
34243
671688

Вашият IP адрес: 3.87.147.184
2019-05-24 04:14