Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Националната асоциация „Подход към семейството“ настоява да се забрани продажбата на енергийни напитки на непълнолетни младежи.


На пресконференция в БТА организацията изрази позиция, че е крайно време да се обърне внимание на този проблем, който ставал все по-голям сред обществото.
Зам.-председателят на асоциацията и главен координатор за София и региона Ивайло Тинчев обоснова това искане - вече имало случаи на деца, които получават сърдечни удари заради прекомерна употреба на енергийни напитки.
Тинчев се позова на изследвания, според които употребата на енергийни напитки влияела на физическото и психическото развитие на децата.
По думите му забранителният подход не е добър, но в случая цялото внимание трябва да падне върху подрастващите, а не върху пазарни интереси и лобиране.
„Знаем, че това ще е в противоречие на маркетинговите стратегии на някои компании, но децата са по-важни“, категорично заяви той.
Председателят на „Подход към семейството“ и координатор на област Бургас Нели Тончева заяви, че борбата срещу разпространението на енергийни напитки сред непълнолетни е един от основните приоритети на асоциацията.
Тончева представи и мисията на организацията - да насърчава и подпомага обществото с дейности, които да подкрепят брака; да подпомага семействата за запазване на основаните на традиционни семейни ценности отношения; да насърчава родителите да възпитават децата си, съобразно техните съображения, като и да защитят интересите на родителите и децата, като равнопоставени и имащи еднакви човешки права.
Конкретната тема на пресконференцията беше свързана с проекта за „Национална стратегия за детето - 2019-2030 година“. Родителите се обявяват твърдо против стратегията и искат тя да бъде изцяло отхвърлена.
Според организацията документът нарушава грубо Закона за нормативните актове, към документа нямало и финансова обосновка и предварителна оценка на въздействието. Самата идеология на стратегията и нейното приложение също били изцяло погрешни.
Като друг мотив участниците в пресконференцията посочиха, че с документа държавата изземва функциите на родителите и контролира методите на възпитание на децата им, вместо да им помага, когато те се нуждаят от това и го желаят.
„Смятаме, че е по-добре да се отхвърли националната стратегия в този ѝ вид“, ясно посочи Тончева. Тя изрази позицията на организацията, че трябва сегашната „Държавна агенция за закрила на детето“ (ДАЗД) да бъде преструктурирана в агенция за закрила на семейството, която да работи като цяла единица, каквото е едно семейство, без да се противопоставят правата на родителите и тези на децата. По този начин родителите ще се насърчават към това да бъдат отговорни родители, допълни председателят.

Източник:https://novinite.eu/roditeli-iskat-zabrana-za-prodazhbata-na-energijni-napitki-na-deca/?feed_id=121418&_unique_id=5c597d4896a15&fbclid=IwAR3tjSD_U_4Zonun5dUk3Epy8PUIYos5epZbPBJB9QAaIr1Ov0VTH9JtNmk

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716178
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
47
2737
2784
705693
31330
41421
716178

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:30