Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Стигматизиращите нагласи към хората, които употребяват опиоиди, са свързани с по-малко обществена подкрепа за две доказано работещи стратегии за намаляване на вредите от опиоидна употреба. Резултатите са публикувани в списание Preventive Medicine.


Ема Е. МакГинти, доктор на науките, която работи в Колежа за обществено здраве „Блумберг“ към университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, и нейните колеги са провели онлайн-проучване, в което представителната извадка включва 1004 американци, които вече са пълнолетни. Целта на проучването е да оцени ефекта на две стратегии за намаляване на последствията от опиоидната епидемия, както и нагласите към употребяващите опиоиди. Измерва се това, доколко участниците подкрепят мерките за легализиране на определени места за безопасна употреба, както и на програми за раздаване на игли и спринцовки.
Изследователите са установили, че 29% и 39% от участниците подкрепят съответно легализирането на места за безопасна консумация и програми, в които се раздават игли и спринцовки. Съобщава се за високи нива на стигматизиращи нагласи спрямо хора, които употребяват опиоиди: 16% и 28% от участниците споделят, че не биха имали проблем, ако техен близък се ожени за човек, който употребява опиати, или ако се налага да работят с такъв човек, съответно. Съставена е и скала за оценяване на хората, употребяващи опиоиди – те биват оценени като заслужаващи (срещу безполезни), като силни (срещу слаби) от съответно 27% и 10% от участниците. Има взаимовръзка между стигматизиращите нагласи и по-ниската подкрепа за легализиране на места за безопасна употреба и програми за раздаване на спринцовки.
„Разработването и оценката на основани на доказателства стратегии за намаляване на стигмата и информиране на обществеността за ефективни стратегии за намаляване на вредите трябва да бъде приоритет за общественото здраве“, пишат авторите.

Източник:http://www.drugsinfo-bg.org/aktualno/obshtestvenata-podkrepa-za-strategii-za-namalyavane-na-vredite-ot-opioidna-upotreba-e-umerena/

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716188
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
57
2737
2794
705693
31340
41421
716188

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:35