Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Младите хора прибягват към наркотиците, защото търсят удоволствие. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин психологът Радост Овагимян. Тя посочи, че това, което кара младия човек да търси удоволствието, е онова, което кара възрастните да се обръщат към антидепресантите.

„По тези начини търси решение на тревожността“, посочи психологът. По думите ѝ младите хора живеят в един доста напрегнат свят, макар и възрастните да не осъзнават това. „Много често те израстват в семейства на разведени родители. Някои от децата, по време на тяхното детство, са ставали свидетели на насилие, както и са осъзнали, че има дисфункция в семейството“, коментира Радост Овагимян. Тя допълни, че други юноши са отглеждани от баби и дядовци. „Здравите семейства са изключително малко“, заяви психологът. Радост Овагимян добави, че при младите хора се наблюдава и напрежение в училищна среда. Психологът коментира, че кризите на възрастта са при смяна на училище след четвърти, след седми клас или завършване на гимназията. „Всички тези промени са причина младите хора да имат липса на достатъчно удоволствие и време, за да се чувстват добре сами по себе си“, каза още Радост Овагимян.
По думите ѝ децата са склонни към експериментиране на възраст от 11 до 17 години и през този период те искат и имат нужда да търсят нови неща и усещания. Тя добави, че това са годините, в които е много важна средата, в която живеят. Радост Овагимян коментира, че ако те не търсят експерименти, това означава, че ще бъдат изолирани и най-малкото ще се превърнат в аутсайдери.
„Разликата между употреба на наркотици, злоупотреба и зависимост е от огромно значение“, заяви психологът. Тя добави, че повечето от младите хора, преди да опитат по-твърди наркотици, започват с алкохола, цигарите и изведнъж се появява и марихуаната. „Марихуаната, тенденциозно и модерно, се замести с чая или с билковия тамян“, коментира психологът. Тя посочи, че чаят е изключително токсичен. „Бързо се видяха неговите негативни резултати върху децата и те вече почти спряха да го употребяват. Въпреки това синтетичните дроги си остават на пазара“, съобщи експертът. По думите ѝ леките дроги склоняват децата към една мода. „Факт е, че леки наркотици могат да се поръчат навсякъде, като дори съществуват сайтове, които рекламират колко е полезна марихуаната“, каза още Радост Овагимян.

Източник:http://m.focus-news.net/?action=news&id=2617589&fbclid=IwAR3g8heS9DGC1l7DvCtfzYSthN1SbgVRNC4G7vL3_JPTyEjq-Nqq2N203aw

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716186
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
55
2737
2792
705693
31338
41421
716186

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:32