Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

„Марихуаната не е безвредна и създава зависимости.“ Това каза за Радио „Фокус“- Пирин Радост Овагимян, психолог. По думите ѝ повечето деца, които тръгват да употребяват леки наркотици, се хващат на митовете и на лъжите за марихуаната.

„За съжаление много сайтове представят информация, която не отговаря на истината, а в компании се коментират митовете като истини“, посочи психологът. Радост Овагимян каза, че първият мит е свързан с това, че марихуаната не създава зависимост. „Абсолютна лъжа е, че марихуаната не създава зависимост. Има случаи, в които децата твърдят, че марихуаната е по-безвредна дори от цигарите. Психологическата зависимост към наркотика е по-силна, когато веществото се употребява за бягство от реалността, поради скука или трудно намиране на смисъл в живота, а при децата тази зависимост се случва точно тогава и за съжаление често за употребяващите единственото нещо, което е важно и има значение е точно марихуаната“, посочи експертът. Психологът допълни, че съществува и мит, че марихуаната е безвредна. „Истината е, че е изключително вредна. Причината е, че нарушава паметта и се получава трайно затъпяване, като има и възможност за отключване на шизофрения“, заяви Радост Овагимян. Тя добави, че марихуаната нарушава краткосрочните паметови процеси и е причина за заболявания на белия дроб, носи опасност от рак на тестисите и податливост към рискови сексуални връзки, които водят до голяма опасност от заразяване с болести предавани по полов път и СПИН. Психологът съобщи, че съществува мит, че след употребата на марихуана човек става готин. „Истината е, че за страничните наблюдатели напушеният приятел е един много досаден и нелепо смешен човек. Този човек е забавен единствено и само за себе си“, каза още Радост Овагимян. Тя допълни, че клиповете с напушени хора имат добър ефект върху подрастващите, защото показват как дрогираните изглеждат отстрани, защото след като един човек се напуши, той не осъзнава как изглежда отстрани. По думите на Радост Овагимян, друг мит за марихуаната е свързан с цигарите и гласи, че те са по-вредни от наркотика. „Това е изключителна лъжа, защото един джойнт се равнява на пет изпушени тютюневи цигари по отношение на катрана и на четири цигари тютюн по отношение на въглеродния диоксид“, заяви специалистът. Психологът посочи, че основната вреда от наркотика се получава от въздействието на веществото, което съдържа марихуаната. Радост Овагимян каза, че съществува и мит, че марихуаната лекува и, че в повечето случаи се използва за лечение. „Мит е, че наркотикът ще ни излекува от множествена склероза или от някое онкологично заболяване. До момента, на световно ниво няма доказан ефект, че марихуаната е излекувала някой от тези болести“, коментира експертът. Радост Овагимян добави, че марихуаната може да се използва като обезболяващо средство, само ако се взима перорално през устата, а всеки, който пуши от наркотика, се надрусва, което може да ни обезболи, но не и да излекува.

Източник:http://focus-radio.net/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D1%8F%D0%BD-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D1%83%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82/?fbclid=IwAR3nWqtDvnmA-NHYIkLiclhkZU0uvO-FTD4l6XvIPvAgZFPWevdQL5fmYLQ

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716150
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
19
2737
2756
705693
31302
41421
716150

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:04