Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Разбира се, причината не е само тази, но е основна част от възпитанието на детето от самото начало.


В наше време е прието да се смята, че родителите ни са ни възпитавали неправилно. Че всички ние сме израснали травмирани, комплексирани и нещастни, защото под строго възпитание не се подразбират понятия като "личност", "избор" и "свобода". Психолозите и наръчниците за млади родители съветват да се дава на детето по-голяма свобода.
Наблюденията показват точно обратното. Ерика Расон, професор в Есекския университет, направила изследване, което показало, че на строгите и взискателни майки децата израстват по-успешни.
За това ще разкажем малко по-подробно.
Строгото възпитание
Струва си веднага да отбележим, че строгостта няма нищо общо с физическото насилие. Тук се имат предвид изисквания и ограничения, а не бой с колана. Изследването е въз основа на анкетирането на повече от 15000 деца на 13-14 години, в продължение на 6 години. Така че, децата чиито родители били много строги, били по-упорити и уверени в себе си.
Децата, които имали безкомпромисни майки, по-често от другите завършвали колеж и си намирали хубава работа. Може да ви се струва странно, но взискателните и строги майки имали по-успешни деца. Резултатите от изследванията показали, че момичета, чиито майки били твърде настойчиви, имали по-малки шансове да забременеят в по-млада възраст.
"В повечето случаи ние имаме успехи, правейки това което смятаме за най-удобно и полезно за нас, дори ако това е против волята на родителите ни. Но колкото и да се мъчим да избягаме от нашите родители, техните препоръки ни влияят при вземането на решения. А ние си мислим, че всичко решаваме сами" – казва Расон.
Но дори и преглеждайки собствения си живот, ще видим, че изследванията са верни. Например, родителите ти ултимативно са ти забранили да играеш с Николай от втори вход или с Таня, която седи на последния чин. И дори са ти обяснили защо.
Естествено, ти не ги слушаш и общуваш с тях, но вече много по-внимателно наблюдаваш тези деца. В крайна сметка преставаш да се движиш с тях и разбираш, че родителите ти са били прави. Резултат: в зряла възраст ти автоматично подбираш хората, които са ти полезни и в хармония с теб.
Или докато твоите приятелки на 13-16 години ходеха по дискотеки и се целуваха с момчета, теб те караха да учиш, да свириш на пиано, имаше вечерен час. В крайна сметка приятелките ти влязоха в професионални училища, а ти стана студентка в престижен ВУЗ, запозна се с представителни момчета и завъди полезни познанства. Отново строгите ограничения бяха от полза.
Известно е, че децата, които са възпитавани строго имат по-голямо чувство за отговорност. Неусетно и за себе си поддържаш ред, плащаш си сметките, навреме ходиш на лекар и правиш още хиляди дребни неща, които карат другите да нервничат. А ти – не. Ти просто си свикнала с това.
Съвет на редакцията
Контролирай живота на детето си. Но не просто да му ограничаваш свободата или да забраняваш разни неща, а му обяснявай защо именно така трябва да постъпва. Разбира се, то ще се съпротивлява, особено в пубертета, но в по-нататъшния му живот правилните ти обяснения ще се превърнат в негова интуиция, правилни приоритети и правилна ценностна система.
Презадоволеността не само руши нечия съдба, тя руши цели нации.
Строгостта и изискванията никому не са навредили все още.

Източник:http://www.highviewart.com/cvetno/samo-strogite-roditeli-obezpechavat-na-deteto-si-dobro-badeshte-11712.html?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork&fbclid=IwAR34ti8p-BOgpU_e0qkEV7JnObDHDFJIwuJOMQrCc3mNSw8I-NlMPghlnfU

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716191
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
60
2737
2797
705693
31343
41421
716191

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:41