Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Интернет направи възможно да се залага и да се играят хазартни игри по твърде лесен начин, казва специалистът по терапия на зависимости.


Поради факта, че е станал достъпно и атрактивно масово явление, хазартът и зависимостта към него са все по-голям проблем у нас. За това допринасят илюзорните облаги, които обещава този тип игра - с един удар човек да получи всичко на света, да оправи живота си или да се измъкне от финансова, житейска или лична криза.
Интернет направи възможно да се залага и да се играят хазартни игри официално, законно или полузаконно по твърде лесен начин. Популярността на игри като футбол и други пък направиха залозите атрактивни и интригуващи за безбройните фенове и почитатели. Може да се залага на практика на всичко.
Всеки, който залага не за да се забавлява, а за да спечели пари, вече с единия крак е стъпил в капана на зависимостта. Той се надява да спечели и залага, за да спечели или да върне загубите си. Инвестира все повече и колкото повече губи, толкова повече го обсебва грешната идея, че щом 100 пъти не е спечелил, идва неговият момент. Мисловната система на такива хора се изкривява. Има хора, които съсипват живота си, като влизат в игралните зали. А сега това става дори без да излизат от дома си - през компютрите.
Играчите на дребно са предимно млади хора, с по-свободен поглед към света, които никога не са работили, а и да са се трудили, не приемат, че трябва да е по този начин за в бъдеще. Много засегнати от този проблем са 15-16-годишни младежи. Точно тогава се експериментира най-много, а представата им за света е нереалистична. Примери обаче има и сред интелигентни хора със завидно образование и статус, хора на изкуството и други сфери на живота. На практика никой не е застрахован.
Много малка част от хората с проблем обаче го признават и търсят помощ. С начина, по който се опитват да решат проблема си, всъщност го влошават, защото търсят начин да избият загубите и играят отново и отново, залагайки все повече, а това е характеристика на тежките фази на пристрастяване. В момента, в който един играч инкасира загуби и играе или взема заеми, за да избие загубите, със сигурност вече е в патологична зависимост.
Пътят на терапевтично възстановяване при патологичен хазарт е идентичен с този при тежките наркотични или алкохолни зависимости. Това за някои хора изглежда странно и неочаквано, но клинично погледнато, мозъчните системи и центрове, които са засегнати, са едни и същи. Естествено, колкото по-ранна е фазата на процеса, толкова по-високи са шансовете за благоприятно повлияване при лечение. Само крайната тежка фаза практически е трудно обратима или необратима поради ред обстоятелства, като изчерпан личен капацитет и други обстоятелства, довели даден човек до нея. В останалите случаи специализираните терапевтични подходи дават много добри резултати, като лечението може да бъде комбинирано с медикаментозна терапия, ако е необходимо, за да има добро ниво на повлияване. Времето за лечение е не по-малко от 6 месеца. Повечето хора смятат, че човек сам трябва да осъзнае проблема си и да реши да отиде при специалист. Но невинаги е така, обикновено това би се случило в много късна фаза. Затова, веднага щом имат и малко съмнение за проблем, близките трябва да посетят опитен специалист, с когото да изяснят ситуацията и да получат напътствия как да действат, за да подпомогнат зависимия да достигне до среща с терапевт.

Източник:https://www.24chasa.bg/novini/article/7095778?fbclid=IwAR013LDzAUCfhQUsDfMAIXZ_1oSt6u0zXM1dC5mREGF_QPUoDPKSF8rNad8

 

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716159
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
28
2737
2765
705693
31311
41421
716159

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:05