Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Съставките на канабиса могат да увредят или подобрят паметта в зависимост от възрастта и историята на заболяванията.


Изследване, публикувано наскоро, подчертава както опасностите, така и обещаващите приложения на марихуаната за терапевтични цели – изглежда, че в различните моменти от живота ефектите могат да бъдат много различни. Излагането на канабис по време на пренаталното развитие или през юношеството може да навреди на способността за учене и на паметта, нарушавайки комуникацията между различните мозъчни области и разстройвайки нивата на ключови невротрансмитери и метаболити в мозъка. При болестта на Алцхаймер обаче съставки на марихуаната (като психоактивната съставка делта-9-тетрахидроканабинол, ТНС) могат да подобрят паметовите процеси и да облекчат някои от симптомите на болестта. Откритията от изследването са представени на конгреса „Невронаука 2018“, който се организира ежегодно от Обществото за невронаука. Към момента това е най-големият източник на актуална информация в областта на невронауките.
Марихуаната е най-често употребяваният незаконен наркотик в САЩ и се очаква да става все по-популярна, тъй като се легализира във все повече щати. Също така, марихуаната е най-често употребяваният незаконен наркотик от бременни жени, макар вече има данни, че това може да нанесе дългострочни вреди на плода. Много хора започват с употребата на марихуана като тийнейджъри – един особено уязвим период на развитието, тъй като мозъкът все още се развива – въпреки че има доказателства, че това е свързано с повишени рискове. В същото време все повече хора използват канабиса като средство за облекчаване на симптоми при хронични заболявания като епилепсия или множествена склероза. Тези модели на употреба подчертават нуждата от по-добро разбиране на дългосрочните ефекти от употребата на канабис, особено при уязвими групи от населението като тийнейджърите или неродените деца.
Откритията от това изследване сочат следните неща:

  • Излагането на ТНС по време на вътреутробното развитие при плъхове оказва трайни ефекти върху метаболитите в мозъка, правейки животното по-уязвимо за стрес по-късно през живота му (Robert Schwarcz, abstract 609.12).
  • При плъхове, изложени на синтетични съставки, сходни с THC, по време на вътреутробното развитие, по-късно се наблюдават нарушения във формирането на невронни пътеки, касаещи ученето и запомнянето (Priyanka Das Pinky, abstract 424.17).
  • Употребата на канабиноиди при плъхове в юношеска възраст повишава активността в тези мозъчни пътеки, които са отговорни за изграждането на навици (José Fuentealba Evans, abstract 602.07).
  • При плъхове в юношеска възраст канабиноидите могат да попречат на правилното развитие на определена протеинова решетка, важна за балансиране на възбуждащата и инхибиторната активност в мозъчната област, участваща във вземането на решения, планирането и самоконтрола (Eliza Jacobs-Brichford, abstract 645.09).
  • Дългосрочната употреба на канабиноиди променя метаболизма и връзките между мозъчните региони, участващи в ученето и паметовите процеси при възрастни мишки. (Ana M. Sebastião, abstract 778.08).
  • Лечението на мишки с болестта на Алцхаймер с ТНС подобрява паметта и намалява загубата на неврони, което дава основания да се смята, че е възможна и терапия на заболяването при хора (Yvonne Bouter, abstract 467.14).

„Нашите открития дават ново разбиране за сложните и многопластови ефекти, които канабиса оказва върху мозъка“, казва модераторът на пресконференцията Майкъл Тафф, експерт в областта на злоупотребата с веществата и член на Rзследователския институт Scripps. „Макар да има терапевтичен потенциал в някои ситуации, важно е да придобием и по-добро разбиране за негативните аспекти на употребата, особено при бременните жени, тийнейджърите и хронично употребяващите“.

Източник:http://www.drugsinfo-bg.org/aktualno/novi-otkritiya-za-riskovete-i-polzite-za-nervnata-sistema-ot-upotrebata-na-kanabis/

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716151
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
20
2737
2757
705693
31303
41421
716151

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:04