Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

"Конопът (канабис, марихуана) и активният компонент тетрахидроканабинол са под контрол в България, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), като са включени в Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични - "Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина".


Съгласно чл. 30 от ЗКНВП се забранява производството, преработването, търговията, съхраняването, вносът, износът, реекспортът, транзитът, пренасянето, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растенията, наркотичните вещества и техните препарати от Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.
Дейности (производство, придобиване, внос, износ, съхраняване и използване) с растения и вещества от Списък I могат да се извършват единствено по реда на чл. 73 от ЗКНВП, с ограничени количества, за медицински, научни и лабораторни изследвания и образователни цели.
Министърът на здравеопазването не издава разрешения за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа (канабис) и към момента в Министерството на здравеопазването не е постъпвало искане от канадска фирма за разрешаване на такава дейност или за дейности по чл. 73 от ЗКНВП.
Отглеждането на растения от рода на конопа (канабис) се извършва с разрешение, издадено от министъра на земеделието, храните и горите, в случаите когато растенията са предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев и са със съдържание под 0.2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета."

Източник:https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/21/3377917_zdravnoto_ministerstvo_kanadska_firma_ne_e_iskala/

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716203
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
72
2737
2809
705693
31355
41421
716203

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:51