Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Може ли хазартната зависимост да се лекува чрез спрей за нос? Група финландски учени са предприели изследване в опита си да отговорят на този въпрос.


Бързодействащият спрей съдържа налоксон – лекарствено средство, което се използва в  спешни случаи при хора, приели свръхдоза опиати (например хероин или морфин). Веществото блокира продукцията на допамин – невротрансмитер, който се произвежда от мозъка, и е свързан с удоволствените преживявания. Счита се, че допаминът играе централна роля за изграждането на зависимост.
„Спреят попада в мозъка само за няколко минути, така че би могъл да бъде много полезен за човек, зависим от хазарта… Ако изпитвате много силно желание да играете, взимате спрея“, казва Hannu Alho, професор по медицина и експерт в областта на зависимостите към Националния институт за здраве и благополучие в Хелзинки.
Изследователите набират до 130 доброволци за участие в експеримента, който е първият по рода си в световен мащаб. Планът е участниците да приемат в продължение на три месеца или лекарството налоксон, или плацебо (тоест вещество, за което не се очаква да влияе по някакъв начин на продукцията на допамина, например физиологичен разтвор).
Според наскоро изготвен доклад около 2,7%  от финландците на възраст между 15 и 74 години имат проблеми с хазарта с различна тежест. Във Великобритания също е проведено проучване, според което около 2 милиона британци имат сериозни проблеми с хазарта или са в риск да развият такива.
Според Hannu Alho в предишни изследвания за лечение на хазартна зависимост с хапчета, съдържащи вещество, подобно на налоксона, са се наблюдавали някои положителни ефекти от приема на лекарството. Но тъй като на хапчето му отнема поне час, докато се абсорбира от организма, се е преценило, че то не е достатъчно ефективно.
През 2015 година в САЩ е одобрено използването на медицински комплекти със спрей, съдържащ налоксон, с които е лесно да се предостави лекарството на хора, приели свръхдоза опиати. Резултатите от изследванията впоследствие показват, че впръскването на налоксон в носа дава същите или по-добри резултати по отношение на скорост на действие в сравнение с вътремускулното инжектиране.
„Играта на хазарт е много импулсивно поведение – потребността да играеш се появява веднага“, обобщава професор Alho. „По тази причина ние се стремим да открием лекарство, което действа бързо – в случая с назалния спрей този ефект се постига само за някорко минути.“
Експериментът е стартиран в началото на 2018 година. По първоначални данни се очаква да продължи една календарна година.

Източник: http://www.drugsinfo-bg.org/aktualno/vav-finlandiya-shte-testvat-nazalen-sprej-kato-instrument-za-spravyane-s-hazartnata-zavisimost/

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716141
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
10
2737
2747
705693
31293
41421
716141

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:04