Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Около 565 000 българи на възраст между 15 и 64 години са опитвали наркотици поне веднъж в живота си.
Към дрога са посягали общо 11,2% от хората в тази възрастова група (между 472 000 и 565 000 души), като това е най-високият дял, откакто се води подобна статистика у нас.


Данните са от последното Национално представително проучване на нагласите и употребата на психоактивни вещества сред населението, предоставено на „Труд” от Националния център по наркомании.
Въпреки че изследването е проведено в края на 2016 г., в общата популация за период от година – година и половина, данните не могат да бъдат различни и към момента”, обясни за вестника д-р Виолета Богданова от Национален център по наркомании. За сравнение през 2012 г. 8,6% са употребили наркотик поне веднъж, през 2008 г. те са 6,4%, а през 2005 – 5,2%.
Това е тенденция, която се изостря през последните години”, уточни Александър Панайотов, директорът на Национален фокусен център за наркотици и наркомании.
Хората у нас, при които употребата на дрога е високорискова, са 31 244 души. От тях всяка година между 6000 и 7000 търсят помощ за лечение.
Най-масовото употребявано наркотично вещество в България е марихуаната – 8,1 % от населението (337 900 – 416 585 души) посочват, че са пробвали поне веднъж. На второ място по употребата са веществата от групата на стимулантите: екстази – 2,1% (приблизително 78 688 – 115 718 души), амфетамини – 1,5% (приблизително 50 916 – 87 950 души), кокаин – 0,9% (приблизително 27 772 – 55 545 души) и метамфетамини – 0,3% (приблизително 4 629 – 23 144 души).
Особен проблем са синтетичните наркотици, от които всяка година излизат нови видове – т.нар. дизайнерска дрога. През последните 12 месеца между 37 030 и 64 802 души у нас са взимали такава субстанция.
Намалява броят на българите, посягащи към хероин, метадон и морфин.
Младите хора на възраст между 15 и 34 години представляват около 81,5% от всички лица във възрастовия диапазон 15 – 64 години, които поне веднъж в живота си са употребили някакъв вид наркотик.
26,2% от учениците от 9-и до 12-и клас също поне веднъж са пробвали някакво наркотично вещество.
Експертът Александър Панайотов пред „Труд”:
Търсят се все повече легални заместители
Ива Янакиева
– Г-н Панайотов, какви са тенденциите при употребата на наркотици у нас за 2018 година?
– Марихуаната е най-употребяваното наркотично вещество в страната ни, като по-висока употреба се отчита и при стимулантите – амфетамини, екстази, кокаин и метамфетамини. Легалните заместители, които все още не са под контрол и имитират въздействието на нелегалните наркотични вещества обаче, все повече се търсят на пазара.
– Какви рискове крият синтетичните наркотици?
– При т. нар. дизайнерски наркотици, които имитират канабис и стимуланти, не е известно точното им въздействие и дозировка. Те все още на са толкова лесно достъпни, както традиционният наркотик, но цифрите при тях са притеснителни.
– Какви са данните за новите видове наркотици на пазара?
– В Европа през 2017 година са засечени 52 нови наркотични вещества. Към края на 2018 година около 720 са новите наркотици, които са под мониторинг на Европейския съюз.
– Кои от новите вещества се използват най-много в България?
– Най-актуални са синтетичните заместили на канабиса, това са и най-често засичаният синтетични наркотици от българските митници. По-опасните синтетични опиати, които са честа причина за смъртни случаи в Европа и света, у нас все още не се намират. В северните страни в Европа вече се забелязва навлизането все по-често на синтетичните наркотици.
Незаконен трафик
Транзитна държава сме за всички видове дрога
Динамиката на трафика през страната ни зависи от търсенето на дрога в Европа и предлагането й от Близкия Изток.
България е транзитна дестинация за всички видове наркотици. Динамиката на трафика през страната ни зависи от търсенето на дрога в Европа и предлагането й от Близкия Изток.
Хероинът тръгва от държави като Афганистан, Пакистан, Иран и Турция.
Проблем на службите за борба с наркотрафика са организирани престъпни групи на частни летища и пристанища из цяла Европа, където контролът по проверки на пратките е значително занижен. Крайни дестинации на кокаина са Централна и Запада Европа, и държавите от Близкия Изток.
Наблюдава се и активен трафик на марихуана от Македония и Албания за Турция, през България и Гърция, като се използват товарни автомобили и фирми с участие на българи и чужденци. Смята се, че крайна дестинация са Западна и Централна Европа, Турция, Сирия и Ливан. Сходна е ситуацията при трафика на хашиш.
По отношение на контрабандата на прекурсори и синтетични наркотици, през 2017 г. е бил активен вносът на оцетен анхидрид (прекурсор за синтезиране на хероин) от Сърбия, Холандия и Белгия към България и Турция. Има и редица случаи на трафик на нови психоактивни вещества в малки количества.
Тенденции
Отделни групи държат разпространението
С производство пласьорите затварят цикъла
Марихуаната се разпространява като цигари, топчета или найлонови самозалепващи се дози. Има тенденция дилърите да организират и самостоятелно отглеждане на канабис в специално приготвени за това места.
През последните няколко години се наблюдава тенденция за липса на единен наркопазар в страната. Данните на Министерство на вътрешните работи показват, че след отпадането по една или друга причина на основните в миналото „босове”, отделни групи се опитват да се наложат, като се снабдяват с наркотици по свои канали и сами ги пласират. За да завладеят по-голяма част от пазара, повечето от тях разпространяват наркотици с добро качество и имат обхват на действие в столицата и черноморските курорти.
Най-употребяваният наркотик в България – марихуаната, се разпространява като цигари, топчета или найлонови самозалепващи се пликчета (дози). Има тенденция дилърите да организират и самото отглеждане на канабис в специално пригодени за това места, тъй като затвореният цикъл генерира по-високи печалби.
Данните сочат, че отглеждането на марихуана на открито става все по-нерентабилно, поради засилената конкуренция на албанските престъпни групи.
След канабиса най-много на пазара у нас се разпространява амфетамин, като субстанция в малки пликчета от 0,5 и 1,0 г или на таблетки. В значително по-малки количества от него се разпространява метамфетаминът.
Наркопазар
Кокаин „айс” – хит сред заможните
Нивото на употреба на кокаин у нас е под средното за ЕС, най-вече заради високата му цена на нашия наркопазар. В последно време хит сред по-заможните потребители е кокаин, наричан „айс”, който е примесен със синтетични вещества. Доза от него – около грам, се продава за около 180-200 лв.
През последните години в страната се регистрира спад в употребата на хероин, като една от причините, е преминаване на много от пристрастените към опиоидно лечение. Спадът се дължи и на по-ниската чистота на предлаганите дози и на преориентация към други наркотици. Това важи за регионите на Благоевград, Бургас, В.Търново, Видин, Кюстендил, Монтана, Плевен, Сливен и др.
Има динамични промени в пазара на синтетични психоактивни наркотици като непрекъснато се появяват нови – т.нар. дизайнерски наркотици. През 2017 г. са регистрирани 14 нови вещества в България, а в началото на 2018-а – още шест.

Източник: https://www.dunavmost.com/novini/nad-polovin-milion-balgari-vzemat-narkotitsi?fbclid=IwAR1JPlOljP11enkx7XaxIQ-bYd3eoOVQ8WoeQuCwM1-4H5nwNKuSC9O5_pY

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716152
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
21
2737
2758
705693
31304
41421
716152

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:04