Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Зопиклонът (4-methyl-1-piperazinecarboxylic acid 6-(5-chloro- 2-pyridinyl)-6,7-dihydro-7-oxo-5H-pyrrolo[3,4-b] pyrazin-5-yl ester) е хипнотик, принадлежащ към нов клас депресанти (циклопиролони), оказващи влияние на централната нервна система.

Използва се предимно за лечение на преходно, краткотрайно или хронично безсъние (нощни събуждания, трудно заспиване, ранно сутрешно събуждане), но също така има и антиконвулсивно действие. Действието му е бързо и кратко.
В Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични зопиклонът е включен в Списък III – Рискови вещества. Това означава, че се отпуска от лекар само със зелена рецепта.
Важно е да се знае, че развитието на толеранс и зависимост към него може да стане много бързо и лесно и поради тази причина приемът му трябва да се случва под лекарско наблюдение и контрол. Приемането на медикамента може да предизвика и странични ефекти, които са подробно описани в листовката на пациента.
Употребата на зопиклон може да окаже негативно въздействие върху дейности, изискващи повишена концентрация и внимание, сред които и шофирането. Именно затова е необходимо консултиране с лекар.
При предозиране със зопиклон може да се наблюдава различна симптоматика – от сънливост до загуба на съзнание. При предозиране, придружено с прием на други лекарствени или наркотични вещества, или алкохол е възможно ефектът да бъде животозастрашаващ.
Лекарите трябва да са предпазливи, когато изписват зопиклон на пациенти, които злоупотребяват с алкохол или други психоактивни вещества и лекарства. Директна молба от страна на пациента за нова рецепта би трябвало да предизвика съмнение за злоупотреба или за продажба на медикамента на улицата.

Източник: http://www.drugsinfo-bg.org/azbuka-na-narkoticite/zopiklon/?fbclid=IwAR0aCQNoqr7HV_7rCcapFNr_imGUMZkXAf6eUY_Jp1V2KV8ZeHgiinNtJU0

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

716153
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
22
2737
2759
705693
31305
41421
716153

Вашият IP адрес: 54.174.51.80
2019-06-25 00:05