Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

С все по-голямата достъпност на канабиса и легализирането му в някои държави или американски щати, ново изследване разкрива, че е възможно жените да се наслаждават на пушенето му повече от мъжете.


Проучването също така показва, че  жените е по-вероятно да развият зависимост към канабиса заради женския полов хормон естроген.
В същото време при мъжете вероятността да опитат канабис и да употребяват по-високи дози по-често е 4 пъти по-голяма поради нивата им на тестостерон.
Но макар жените да употребяват наркотика по-малко, на тях може да им отнеме по-кратко време да развият зависимост към него в сравнение с мъжете.
Поради начина, по който веществото влияе на жените на биологично ниво, те е по-вероятно да имат разстройство, свързано с употребата на канабис.
Учени от Националния изследователски съвет на Италия откриват, че жените са по-чувствителни към ефекта на наркотика, както и спрямо мозъчните хормони, които се отделят вследствие на употребата, и създават удоволствени преживявания и усещането за „възнаграждение“.
„Канабисът е най-употребяваният незаконен наркотик в световен мащаб“, казва авторът на изследването д-р Лиана Фаторе. „Въпреки че употребата му е свързана с множество негативни последици за здравето – включително и с риск от развитие на зависимост – канабисът, който се употребява както по медицински причини, така и за забавление, се легализира на все повече места“.
„В допълнение, употребата на синтетични канабиноиди набира все по-голяма популярност и е свързана с масови отравяния и смъртни случаи.“
Според д-р Фаторе по тази причина е от особено значение да се разберат факторите, които водят до употреба и до зависимост.
Тя подчертава, че както и при други психоактивни вещества, така и при разпространението на употребата на канабис и зависимостта към него се наблюдават значими разлики между мъжете и жените, което показва, че полът играе роля в регулацията на чувствителността към канабиноидите.
„Въпреки че остава неясно как полът може да повлияе на започването и поддържането на употребата на канабис при хората, изследвания с животни дават сериозни основания да се смята, че ендогенните полови хормони променят чувствителността към канабиноидите“.
„Изследванията при плъхове показват, че женският хормон естрадиол засяга контрола на движенията, социалното поведение и филтрирането на сензорната информация в мозъка – всички тези функции обикновено са засегнати, когато човек приема психоактивни вещества – чрез модулиране на ендоканабиноидната система, която от своя страна влияе на производството на естрадиол“, казва д-р Фаторе.
„По-конкретно, при женски плъхове се наблюдават различни нива на ендоканабиноиди и по-чувствителни рецептори (отколкото при мъжките) в ключови области на мозъка, свързани с тези функции, със значителни промени в течение на менструалния цикъл.“
„Като резултат, тези взаимодействия между ендоканабиноидната система и нивото на допамин в мозъка – невротрансмитер, чиято роля е да регулира удоволствените преживявания и усещанията за „възнаграждение“ – са зависими от пола.“
Но изследванията с животни по тази тема имат своите ограничения, тъй като хората, както и животните, се различават в поведенията, дължащи се на генетични и хормонални фактори, както и в начина, по който обработват информацията.
Това означава, че ще бъдат необходими повече изследвания в областта.

Източник:http://www.drugsinfo-bg.org/aktualno/zhenite-e-po-veroyatno-da-razviyat-zavisimost-kam-kanabisa-otkolkoto-mazhete-pokazva-izsledvane/

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

731305
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
403
452
3266
724518
11698
34759
731305

Вашият IP адрес: 54.198.246.164
2019-07-21 19:30