Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Екипът на ПИЦ по зависимости с радост споделя повода за гордост на Община Габрово, Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център по зависимости в гр. Габрово, чиято инициатива „Приеми ме на село“, отличена с Европейска награда за 2018 година, е пример за позитивна превенция на наркотиците – проактивна, съзидателна, разкриваща и подпомагащавъзможностите на децата и младежите, подтикваща ги да развиват социални умения, емоционална интелигентност и подкрепящи взаимоотношения. През годините в тази инициатива се включиха и доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“, които заедно със своите приятели от цялата страна бяха в помощ с ръцете и сърцата си на новите си баба и дядо, ставайки техни „внучета на заем“, като същевременно се връщаха към корените, традициите, ценностите, осъзнавайки силата на рода, родолюбието, трудолюбието, толерантността, уважението, правото на избор и свобода. 

 
„Приеми ме на село“ с европейска награда за превенция
Проектът на Община Габрово „Приеми ме на село“ получи наградата за превенция на наркотиците за 2018 г. на групата „Помпиду“ на Съвета на Европа за сътрудничество в борбата срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици. Той бе отличен заедно с още два проекта от Гърция и Турция измежду 18 кандидати от 7-членно жури, съставено от млади хора на възраст от 16 до 21 години.
Плакетът, дипломата и чек за 5 000 евро бяха връчени на габровката Вероника Йосифова, автор на идеята и доброволец в Младежкия съвет по наркотични вещества, по време на 17-ата министерска конференция на групата „Помпиду“. Форумът се състоя на 27 и 28 ноември 2018 г. в норвежкия град Ставангер. Присъстваха членове на мрежата, представители на местни и национални власти, кметът на града-домакин и министърът на здравеопазването на Норвегия.
„Вярвам, че едно от най-важните неща за изграждането на света е общуването между хората. Като доброволец знам, че един от основните фактори за рисковото поведение на младите хора е липсата на адекватна ценностна система, на социални модели за подражание и на принадлежност към общност. – каза Вероника Йосифова по време на награждаването и допълни: – Чрез „Приеми ме на село“ успяхме не само да създадем алтернатива на рисковото поведение, но и да помогнем на младите хора да се развиват и да осъзнаят, че могат да избират.“
Според Вероника проектът е модел за универсална превенция чрез иновативен подход за събиране на двете групи – възрастни хора от селата и младежи от градовете, които живеят и работят заедно в селата, връщайки ги към традиционните ценности.
Община Габрово реализира „Приеми ме на село“ от 2013 г., когато е създадено първото приемно село – Новаковци, приело първите 10 „внучета назаем“. С всяка година интересът се увеличава и вече 320 младежи от страната и чужбина са били част от инициативата. Средствата от получената награда ще подкрепят изпълнението на дейностите през 2019 г.
Европейската награда за превенция е учредена през 2004 г. и се присъжда на всеки две години. Целта и е да признае значението на активното участие на младите хора в създаването на по-добра и по-здравословна среда. Кандидати могат да бъдат проекти от всички 47 държави-членки на Съвета на Европа, както и от други държави-членки на групата „Помпиду“ и членове на средиземноморската мрежа на групата за сътрудничество в областта на наркотиците и наркоманиите (MedNET). Групата „Помпиду“ е създадена през 1971 г. по предложение на френския президент Жорж Помпиду с фокус върху младите хора. 
Община Габрово е вторият български участник, получил наградата, след проекта на неправителствена организация от Варна през 2008 г.

Източник: https://gabrovo.bg/bg/news-article/7343?fbclid=IwAR2ciazFdRfIPvjF_RJq0qT91Oc12yTUecFbkkuQ8N47d5oChr-ncn-t8fM

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

731298
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
396
452
3259
724518
11691
34759
731298

Вашият IP адрес: 54.198.246.164
2019-07-21 19:25