Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Огромна е ползата от групите на "Анонимни алкохолици" в България. Това заяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски", след тричасова среща между лекари от водещи болнични заведения и представители на "Анонимни алкохолици", която се проведе снощи в София.
"След изписване от психиатричните отделения, пациентите ни с алкохолна зависимост най-често отново се връщат към злоупотреба, защото попадат в същата среда и защото алкохолизмът е хронично заболяване. Те могат да поддържат трезвостта си и да продължат възстановяването си в групите за взаимопомощ на "Анонимни алкохолици", потвърдиха единодушно експертите, лекуващи зависимости. Удивен съм да видя на едно място толкова алкохолици с дълга трезвост по 4, 7, 10, 15, 24 години, защото при нас в отделенията алкохолно зависимите се връщат с рецидив след около няколко месеца до една година за ново лечение", заяви Красимир Костадинов, психиатър във Военна болница.
"На фона на тази всеобща деструкция на обществото и влошените междуличностни отношения, групите на "Анонимни алкохолици" са нещо човешко и топло, което работи. Убедена съм в ползата от работата на тази алтруистична общност", пък заяви доц. Соня Тотева, дългогодишен директор на Националния център по наркомании и съосновател на АА в България през 1989 г.
"В другите държави лечението от алкохолизма е държавна политика, при извършено престъпление в пияно състояние на нарушителя се предлага или да влезе в затвора, или да посещава сбирки на "Анонимни алкохолици", припомни д-р Владимир Николов, директор на Националния център по наркомании.
"Вече от няколко години в Държавна болница за активно лечение на наркомании и алкохолизъм в Суходол редовно се провеждат сбирки на "Анонимни алкохолици" и "Анонимни наркозависими" и ние работим с тези хора заедно в помощ на пациентите", допълни Николов.
"У нас няма разбиране, че зависимите имат нужда от нормални клиники. В момента те са принудени да се лекуват в психиатриите, тъй като в международния класификатор на болестите на СЗО алкохолизмът е психиатрично заболяване. По проблема с болничното лечение на хора със зависимости не се прави нищо", каза още д-р Гълъбова.
Според нея делир при алкохолно зависимите с остра интоксикация трябва да се лекува в звената за интезивни грижи, а не в психиатриите, където няма никакви условия за това.
"Заради тоталния отказ на екипите да приемат за лечение алкохолик в тежко състояние, в България смъртността при делир е 20%", допълни д-р Гълъбова.
Лекарите, присъствали на срещата с представители на "Анонимни алкохолици", са убедени, че общността АА е една от най-добрите поддържащи терапии при алкохолизъм и се ангажираха да информират своите колеги за дейността на движението, както и да проучат възможностите за провеждане на сбирки с лежащоболни пациенти по места. Такива сбирки се провеждат вече в 5 от общо 12-те психиатрии, в които има алкохолно зависими. Това се случва в психиатричните отделения на болниците в Раднево, Кърджали, Враца, Варна, София и други.
"Ние, от "Анонимни алкохолици", дължим живота си на отдадеността и професионализма на лекарите", заяви Тони П.
Той припомни, че принос във възникването на общността през 1935 г. на САЩ има и д-р Карл Юнг, който е водил кореспонденция с основателя на движението АА - Бил Уилсън. Двамата достигат до прозрението, че за справяне с болестта алкохолизъм е жизненоважен и духовният опит.
С консенсус от 2016 г. Световната здравна организация препоръчва на лекарите да включат към био-психо-социо модела за лечение на алкохолизъм и определението спиричуъл (Spiritual - духовен)", уточни д-р Николов.
"Ние сме благодарни и дължим нашата 12-стъпкова програма и нашия живот на лекари. Лекарите ми спасиха тялото в многобройните ми влизания в болница за детокс след запой, а "Анонимни алкохолици" ми спасиха душата", разказа Таня С., без рецидив от 9 години.
"Анонимни алкохолици" е общност на мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. Няма такси или вноски за членуване в АА; общността се издържа сама чрез собствените си волни дарения.
АА не е свързана с каквато и да е секта, религия, политика, организация или институция; не желае да се включва в обществени спорове; не подкрепя и не се противопоставя на каквито и да е каузи. Главната цел на общността "Анонимни алкохолици" е да останат трезви и да помогнат на други алкохолици да достигнат до трезвост.
В света днес има над 120 хил. официално регистрирани групи на "Анонимни алкохолици", в които членуват над 2 млн. алкохолици. В България сбирки на АА се провеждат в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Гоце Делчев, Плевен, Велико Търново, Хасково, Сливен, Ямбол и др. Информация за точните дни и часове за провеждане на сбирките по градове, както и още информация за движението, може да се види на интернет страницата на АА: www.aa-bg.dir.bg.

Източник: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/lekari-za-sbirkite-na-anonimni-alkoholitsi-terapiyata-raboti?fbclid=IwAR0A-zuffG65S0O7SQZQTyFFAJgSXs-2ITGi7jIxGTACbw1AsZ_wLd0fwjg

П.П. Информация за групите, които провеждат сбирките си в Превантивно-информационен център по зависимости, може да получите оттукhttp://www.pic-starazagora.com/index.php/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/%D0%BF%D0%B8%D1%86-%D0%BF%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

731296
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
394
452
3257
724518
11689
34759
731296

Вашият IP адрес: 54.198.246.164
2019-07-21 19:25