Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Това показват данни от национално представително проучване  „Нагласи и употреба на психоактивни вещества сред младото население 20-34 години“. Значителен е и процентът на тези, които са запалили първата си цигара под 15 години, показва още статистиката.


Ако за 9 процента от младите във възрастовата група 24-34 год. ежедневната употреба на цигари е започнала на 16-год. възраст, то за 16% от тях първата цигара е била изпушена на възраст под 15 години.
Негативната тенденция от посредните години българските деца да посягат все по-рано към цигарите се запазва, установяват социолозите. Това се потвърждава и от мнението на близо 56% от анкетираните, които заявяват, че тютюнопушенето е проблем за страната ни.
Честотата на пушене на цигари също е висока. Едва 5,5% от младото население между 20 и 34 г. заявяват, че палят цигари в 2 до 5 дни на седмица, докати при над 40% от пушещите това се случва почти всеки ден.
Най-голям процент от пушещите – 12%, посягат към кутията с цигари от 8 до 12 пъти на ден. След тях, или 11,2%, задоволяват нуждата си от никотин с 18 до 20 цигари на ден. 6% са тези, които пушат над 20 цигари дневно. Сред тях преобладават мъжете. Въпреки тези данни близо 60 на сто от анкетираните подкрепят забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.
След пушенето на цигари употребата на марихуана и амфетамини заема следващо място в списъка на вредните вещества, към които децата посягат за първи път във възрастта 15-17 години. Данните от изследването сочат, че обикновено първо се опитва марихуана или хашиш, а впоследствие и амфетамини.
„За да се почувствам като един от различните“ е отговорът, който най-много от анкетираните посочват като мотив, предизвикал първата употреба на тези вещества. Други чести причини за употреба се обособяват желанието за намиране на одобрение от страна на определена група или компания и от любопитство. 4,3% споделят, че са опитали за пръв път за удоволствие и временен приятен ефект. Мъжете по-често са употребявали наркотик, за да се впишат в компания, макар жените също да го определят като една от главните причини за първия им допир до наркотиците. Мъжете също така употребяват по-често от любопитство или за удоволствие.
Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в модерния свят са изключително негативни. Тъкмо защото са млади, неопитни и импулсивни, хората във възрастовата група 15-34 г. са и сред най-податливите на различни зависимости – диети, алкохол, тютюнопушене, наркотици, секти, психорелигии, електронни и видеоигри, компютри, хазарт, пристрастеност към пазаруване, гледане на телевизия, подене по врачки. Влияние оказват и социалната среда, психологически фактори, генетична предразположеност. Как могат да се избегнат различните зависимости и каква е превенцията за вече пристрастените? Това са едни от целите на проекта „100% ти“, в който са поканени за коментари и интервюта психолози, психиатри и лекари, които ще представят статистики, практики и личен опит за предотвратяване на зависимости.

Източник:https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdraveto-koga-prekalenata-doza-tolerantnost-i-sachuvstvie-kam-drugite-zapochva-da-ni-vredi.html?fbclid=IwAR3zgwtNAM8K499PPH2lTydNB6yIiz7gcrubm24MrJs8NVECX2ctRziwruQ

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

731299
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
397
452
3260
724518
11692
34759
731299

Вашият IP адрес: 54.198.246.164
2019-07-21 19:25