Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Доказано е наличието на значителни нива на метали в кръвта и урината сред употребяващите марихуана. Употребата на марихуана може да бъде сериозен източник на експозиция на олово и кадмий, за която дори не се подозира.

Изследването е проведено в Колумбийския университет по обществено здраве (Columbia University Mailman School of Public Health). Това е сред първите проучвания, които отчитат като биомаркер нивата на метали след употреба на марихуана и най-вероятно най-голямото проучване до момента, което разглежда биологичните показатели на човека, а не само нивата на метали в самото растение.

Резултатите са публикувани онлайн в списание Environmental Health Perspectives.

Измерванията, докладвани от участниците в проучването показват, че нивата на олово в кръвта и урината на употребяващите марихуана в сравнение с участниците, употребяващи само тютюн, са значително по-високи, средно в кръвта (1,27 ug/dL), а в урината (1.21 ug/g креатинин).

Главният изследовател в проучването Katelyn McGraw, постдокторантски изследовател в отдела за екологични здравни науки към Колумбийския университет, твърди, че тъй като растението канабис е известно с високо съдържание на метали, екипът е предположил, че хората, които употребяват марихуана, ще имат по-високи нива на метали в сравнение с тези, които не употребяват.

Следователно резултатите показват, че марихуаната е източник на излагане на кадмий и олово.

За провеждането на проучване са използвани данни от Националното проучване за изследване на здравето и храненето за годините 2005-2018, ръководено от Националния център за здравна статистика, част от програма от проучвания, предназначени да оценят здравословния и хранителния статус на възрастни и деца в САЩ.

Участниците в проучването са общо 7254. Те се класифицират в 4 отделни категории: неупотребяващи марихуана или тютюн, употребяващи само марихуана, употребяващи само тютюн и употребяващи едновременно марихуана и тютюн. Измерени са стойностите на 5 метала в кръвта и 16 в урината. Използвани са 4 променливи, за да се дефинира употребата на марихуана и тютюн: текущо пушене на цигари, серумни нива на котинин, скорошна употреба на марихуана и употреба на марихуана някога.
Изключителната употреба на тютюн се определя при положителен отговор на въпроса „В момента пушите ли цигари?“ или ако участниците са имали ниво на серумен котинин >10 ng/mL.

Марихуаната е треттото най-често използвано психоактивно вещество в света след тютюна и алкохола. Към 2022 г. Вашингтон и още 21 щата, обхващащи повече от 50% от населението на САЩ, са легализирали употребата на марихуана за развлечение, а използването на марихуана за медицински нужди е законно в 38 щата, както и в столицата Вашингтон. Въпреки това, тъй като марихуаната все още е незаконна на федерално ниво, регулирането на замърсителите във всички продукти, съдържащи канабис, няма ясни насоки от федерални регулаторни агенции като FDA или EPA. Към 2019 г. 48,2 милиона души (18% от американците), съобщават, че са употребявали марихуана поне веднъж през последната година. Това показва, колко съществен проблем е изследването за чистота на продуктите, съдържащи канабис.

Докато 28 щата регулират концентрациите на неорганичен арсен, кадмий, олово и живак в продуктите, ограниченията при регулирането варират в зависимост от замърсителя и държавата.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2392306
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
73
528
601
2387224
1311
26401
2392306

Вашият IP адрес: 44.192.254.173
2023-10-03 03:13