Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

През т.нар. вейп се разпространяват смеси за пушене, които съдържат синтетични канабиноиди. Това е аналог на канабиса, т.нар. "трева“. Чрез тези цигари всъщност се заобикаля Законът за прекурсорите и наркотичните вещества. Това заяви психологът Росица Станулова в ефира на "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Тя се позова на медицински изследвания в тази посока.

Райският газ действа по 3 направления, където дава поражения. Става дума за психиатрични, неврологични и дихателни проблеми при употреба. Той изгаря, ако се диша директно. Може да се развие зависимост и към него, предупреди психологът.

Ключово е родителите да се информират за негативните здравни последици от употребата на вредни вещества – вейп, електронни цигари, райски газ, енергийни напитки. Когато родителят може да обясни на детето си факти за тези вещества, които то не знае, детето развива доверие към него и е по-голяма вероятността да го послуша.

"Децата се опитват чрез тези вещества да си набавят популярните хормони на щастието – допамин, серотонин, адреналин. Те по естествен път се доставят чрез влюбване, успехи – спортни и учебни, приятелства. Когато обаче мозъкът се стимулира изкуствено, естествената отпада и тялото се пренастройва към външни стимули. Това е потенциал за развиване на замисимост“, обясни накратко Станулова.

В тийнейджърска възраст човек търси своето място, изпробва границите на позволеното, противопоставя се на авторитети. Това е естествен процес. При проучвания защо в тази възраст децата посягат към вредни вещества най-често отговорите им са свързани със скуката, желанието за нещо по-различно, натиск от връстниците и желание да се впишат в групата.

Децата споделят, че лично те като индивиди не одобряват употребата на упойващи вещества, но средата им ги тласка към тях. Дефицитът в общуването е ключов фактор за употреба и зависимост, категорична бе психологът.

Източник: varna24.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2392364
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
131
528
659
2387224
1369
26401
2392364

Вашият IP адрес: 44.192.254.173
2023-10-03 04:17