Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Противно на устойчивите митове, че марихуаната е безобидна, едва няколко посягания към упойващи вещества като тревата и т.нар. дизайнерски дроги, водят до тежка зависимост, посочва съдия Светослава Колева от наказателното отделение на Варненският апелативен съд, която е част от новия образователен проект на съда „Децата и наркотиците: истина и легенди“.
Тръгвайки от безобидното любопитство или опита да се харесат на връстниците си, тинейджърите и децата могат да попаднат в омагьосан кръг и да стигнат до извършването на тежки престъпления.

Децата и младежите подценяват проблема със зависимостите, посочва съдия Колева. Наблюденията ѝ се основават както на дългогодишният ѝ опит като наказателен магистрат, така и след десетки разговори с ученици между 3 и 12 клас.

Подценяват го от гледна точка, че не виждат заплаха от тях. От това, че наркотиците са толкова много край тях.От това, че не виждат нищо притеснително да посегнат към дрогата.

В същото време - продължава съдия Колева, им липсва информация какво може да се случи при употребата на наркотици. Липсва им познание, че това, което се мисли за безопасно, всъщност е нещо, което ги въвлича в една стремглава спирала с тежки последици, а изкачването обратно е изключително трудно. Затова трябва да се говори, да се говори много, отрано с децата, но и да се предлага помощ, категорична е Светослава Колева.

Големият проблем, за да се преборим с наркотиците е, че предлагат ...щастие, и го предлагат на момента. Дрогата предлага откъсване от стреса, от усещането за неуспялост, бързи решения с изключително тежка цена.

От наркотична зависимост страдат всякакви хора, с всякакъв социален, икономически, етнически или професионален статус. Зависими има както в големите градове, така и в малките, пояснява още съдия Колева.

Най-често срещаните престъпления, извършени от зависими, са разпространение и отглеждане на дрога, шофиране след употреба, включително предизвикване на катастрофи, кражби и грабежи. Освен това проблемът със зависимостта не засяга само пристрастения, но и семействата и приятелите им, а влиянието е с години, казва съдия Колева.

Съдия Светослава Колева е контактна точка на Европейската съдебна мрежа по наказателноправни въпроси и член на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България за апелативен район Варна. т.е. тя е активен посредник за улесняване на пряката комуникация между съдебните органи на страните-членки на ЕС с цел ефективно правосъдие в областта на трансграничната престъпноност.

Източник: bnr.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2392359
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
126
528
654
2387224
1364
26401
2392359

Вашият IP адрес: 44.192.254.173
2023-10-03 04:09