Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

В София да се въведе пълна забрана на пряка реклама на хазартни игри във всички обекти, собственост на общински търговски дружества. Това искат общинските съветници Симеон Ставрев и Бойко Димитров от "Демократична България" и Борис Бонев от "Спаси София". Те посочват, че в последните години навсякъде може да се види реклама на хазарт, като дават пример с метростанция "Национален стадион "Вясил Левски", която е била облепена от тавана до пода с рекламни материали за хазарт.

В доклада, внесен в Столичния общински съвет (СОС) като хазартни игри са посочени тото, рулетка, блек-джек, покер, ротативки, бинго, еврофутбол, конни надбягвания и онлайн залагания. Включени са и примери на държави, в които действа пълна или частична забрана на рекламата на хазарт - Италия, Норвегия, Албания, Косово, Кипър, Армения, Белгия, Полша, Нидерландия, Испания, Чехия и Великобритания.

Забраната на територията на Столичната община следва да обхваща спонсорството и продуктовото позициониране, както и да важи за юридически лица, сключили договори с общински дружества.

"Смятаме, че е недопустимо общинските търговски дружества да рекламират хазарт пряко или чрез отдаване на трети страни на рекламни площи или общинска собственост", заявяват вносителите на доклада в СОС.

"От 2018 г. многократно съм повдигал въпросите за масовата реклама на хазарта и за прекомерната концентрация на пари и власт в хазартните босове. Подготвихме и предложение за законови промени, забраняващи всяка форма на реклама, но те не бяха приети от парламентарните сили. Затова днес ние търсим решение на общинско ниво", заяви Бойко Димитров.

"Хазартната зависимост е сериозен проблем, който не бива да бъде неглижиран. Ролята на общината е да създава добри условия и здравословна среда за своите граждани. Именно затова считаме, че е от изключителна важност дейности, които могат да доведат до зависимости, да бъдат ефективно ограничени", заяви Бонев. Тримата общински съветници от опозицията очакват колегите им от другите политически сили да подкрепят доклада и предложената забрана.

Източник: dnevnik.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2392333
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
100
528
628
2387224
1338
26401
2392333

Вашият IP адрес: 44.192.254.173
2023-10-03 03:42