Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Участието в различните видове хазартни игри е широко разпространено, както по света, така и у нас. Все пак първоначалната идея на хазарта е развлечение, а не търсенето на печалба и лесни пари. Проблемът обаче идва, когато човек прекрачи границата и започне да прави неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност. Именно с такова поведение се характеризира хазартна зависимост. В много от случаите хората, които страдат от такава зависимост, имат финансови, лични и професионални проблеми, обясни за Радио ВИДИН Светослав Кирилов- клиничен психолог и директор на на Асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност":

"Не е трудно да видим хазартната зависимост при хора, които я имат. Най-вече по това, че играят доста активно хазарт, въпреки щетите от това, че харчат доста пари. Теглят кредити, пренебрегват обикновени неща от живота, като професия, лични отношения и много други. Въпреки, че близките им в някакъв момент се противопоставят на това поведение и се разрушават отношения и въобще социалния живот при тези хора, те не могат да преустановят това поведение. Истината е, че обикновено близките търсят първи помощ. Тази зависимост до голяма степен е опасна. От статистическа информация се отчита много голям риск от самоубийства при тези хора, но дори и да нямаме този риск, реално погледнато хората разрушават живота си. Затъват в дългове, които и след като преустановят това поведение, след процес на рехабилитация, с години наред трябва да връщат тези дългове. Това е един омагьосан кръг..."

Хората, които са развили хазартна зависимост, рядко търсят помощ или ако го направят, това е след като вече имат сериозен финансов проблем, коментира Светослав Кирилов:

"Много голяма рядкост е човек преди да е натрупал негативен опит да потърси психологическа помощ за този проблем. Обикновено, когато вече има финансови затруднения и най-честия случай, когато те са станали обект на вниманието на близките хора. Рядкост е човек да потърси помощ, чисто превантивно, да усети, че изпуска контрол върху собственото си поведение, и затова да търси помощ, дори не мога да се сетя за такъв случай..."

Всеки, който смята, че има проблем с хазарта може да се впише в "Регистър на уязвимите лица“ към НАП, за забрана за участие в хазартни игри. Близо 7200 граждани са подали заявление за вписване в регистъра от средата на декември 2022 г. до края на април тази година. Във Видин са подадени 60 заявления, съобщи Милена Борисова-главен експерт от видинския офис на приходната агенция.

Източник: bnr.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2292645
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
38
535
4348
2283505
18024
26439
2292645

Вашият IP адрес: 44.211.84.185
2023-05-29 01:13