Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Шизофренията е заболяване на мозъка, което засяга основни психични функции. 1% от населението на земята страда от коварната болест. "Шизофренията е хронично, тежко психично заболяване. То засяга хората в млада и юношеска възраст и затова се отразява на цялото общество. Причините за заболяването не са известни. Сред рисковите фактори са наследствеността, стрес, тежки загуби, преживяна черепно-мозъчна травма", каза проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска".

По думите й заболяването е полифакторно. "Вече обаче има много нови възможности за лечение последните 20 години. Тези медикаменти са ефикасни и дори има тип инжекционна форма, която може да се поставя на три, на шест месеца и дори на година. Това дава възможност на хората да живеят свободно дълго време в обществото, ако ти приемат редовно. Те са изцяло покрити от НЗОК за здравноосигурените. Те са безплатни и за хората с ТЕЛК", каза тя пред БНР.

За миналата година 30 на сто от пациентите, хоспитализирани в психиатричната клиника на Александровска болница са с шизофрения. 60 на сто от тях са мъже. Мъжете боледуват по-често от шизофрения от жените.

Това, което прави впечатление, е че има ръст на постъпващите пациенти, изполващи психоактивни вещества, които развиват психични разсторойства, които наподобяват шизофренната психоза. След известен период от време могат да бъдат неразраничими... Лекуваме ги като шизофреници. Това са предимно млади хора, употребяващи различни наркотични вещества", съобщи проф. Миланова.

Според д-р Петра Маринова това е сфера, която търпи развитие и има бъдеще, като пациентите у нас се лекуват с всички нови медикаменти и терапии.

"Но немедикаментозните методи за терапия са по-голямото предизвикателство за нас и за нашите пациенти. У нас няма система за социална подкрепа, каквато има в другите европейски държави. Това е особено важно за тежките случаи като шизофренията. Семействата на тези пациенти са напълно изчрепани откъм ресурси. Те имат нужда от сериозна социална подкрепа, социални работници и звена, които да им помагат след изписване на болния, за да продължават те да вярват, че има смисъл, за да не се върнат отново в психиатричното отделение.

Част от симптомите на шизофренията са, че пациентът не винаги осъзнава необходимостта от лечението и ние като общност трябва да разпознаваме болестта и да помагаме на тези хора да се борят, категорична е д-р Маринова. Според нея профилактика на психичното здраве означава да се опитваме да модифицираме факторите, които биха могли да бъдат модифицирани.

"Целта да е да се фокусираме върху това какво може да ни помогне по-рано да разпознаем, навреме да лекуваме или да се вземат мерки, когато факторите са рискови и могат да бъдат преодоляни. Голяма част от факторите, които довеждат човека до проблеми, могат да бъдат модифицирани. В този смисъл е много важна осъзнатостта. Важно е да намерим време и да приоритизираме какво ни натоварва, какво ни тревожи, да не забравяме какво ми помага и чрез правилните избори ни дава възможност да се погрижим за психичното си здраве навреме", изтъкна д-р Маринова.

В Дневния стационар в Клиника по психиатрия УМБАЛ “Александровска” се проследяват пациенти над 18 години, чието състояние не може да се овладее в амбулаторни условия, и които имат нужда от ежедневни консултации и лечение.

Източник: dnes.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2292732
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
125
535
4435
2283505
18111
26439
2292732

Вашият IP адрес: 44.211.84.185
2023-05-29 02:18