Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Употребата дори на умерено количество алкохол няма корелация с подобряване на здравето, противно на показанията на голям брой проучвания. Нов преглед на данни твърди, че тези проучвания се провеждат на базата на пристрастия и недостатъци и че в действителност няма ползи за здравето от употребата на алкохол в каквото и да е количество.

Доктор Тим Стокуел е част от група учени, които преглеждат над 100 проучвания за употребата на алкохол, които общо включват над 5 милиона доброволци от цял свят. Д-р Стокуел твърди, че огромна част от тези проучвания изопачават информация с цел представянето на някаква възможност за здравни ползи при употреба на алкохол в умерени количества.

Употребата на алкохол повишава риска от чернодробни, сърдечносъдови заболявания и инциденти, като инсулт.

Разликата в здравословното състояние между въздържащите се от консумация на алкохол през целия си живот и употребяващите го е значителна. В сравнение с въздържателите, употребявалите го имат 22% по-голям риск от преждевременна смърт, открива ново проучване.

В някои проучвания тези две групи хора са комбинирани в една обща. Така лесно би могла да се оформи илюзията за здравословните ползи от умереното пиене всеки ден.

При хора, консумиращи над 45 грама алкохол всеки ден, се открива съществено повишен смъртен риск. Пиещите между 25 и 45 грама на ден също показват леко завишен риск, но най-голяма опасност има при тези, които пият над 65 грама алкохол на ден. Техният риск от смърт е 35% по-висок от този при пиещи от време на време.

Не е открита съществена опасност при хора, които консумират до умерено количество алкохол, но не се намират и съществени здравословни ползи. Дори и при наличието на такива, при повишаване на количеството приет алкохол ползите не са достатъчно, за да оправдаят рисковете.

Учените са установили така нареченият „континуум на риска“, или иначе казано последователност при седмичната употреба на алкохол и здравните рискове. При повишаване на количеството от 2 на 3 напитки на седмица има риск от развитие на няколко вида рак, измежду които рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Според Световната здравна организация за умерена консумация на алкохол се приемат две питиета при мъжете и едно при жените и възрастните над 65 години в рамките на един ден, при условие, че такъв не се употребява ежедневно. В седмицата трябва да има минимум два дни, в които не се консумира никакъв алкохол.

Напитка, която съдържа 10 грама чист алкохол, се приема за едно стандартно питие. В 40 мл концентрат с 40% алкохолно съдържание има 12,6 г чист алкохол (например уиски, водка, ром, джин). В една чаша от 140 мл вино с 12% алкохолно съдържание има 13,3 г чист алкохол. В 330 мл бира с 5% алкохолно съдържание - 13 г чист алкохол.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2292778
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
171
535
4481
2283505
18157
26439
2292778

Вашият IP адрес: 44.211.84.185
2023-05-29 02:57