Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

"По национални данни - всяко шесто дете в гимназиалния курс употребява някакво наркотично вещество. Най-често става въпрос за употреба на марихуана, в по-малка степен на стимуланти, синтетични наркотици, в най-малка степен - на кокаин. През последните години има намаляване на употребата на канабис и марихуана сред учениците, но има леко увеличение на употребата на стимуланти - амфетамини, метаафетамини, екстази, които са по-рискови. Всеки пети е употребявал райски газ през живота си".

Това каза пред БНР Александър Панайотов, доктор по социология и началник на Националния фокусен център към Националния център по обществено здраве и анализи.

И допълни, че в европейските страни на преден план излиза кокаинът.

"Във всяка една община има превантивно-информационни центрове, така че всеки родител, който забележи нещо съмнително в поведението на детето, може да предположи, че има употреба на наркотици и може да се обърне за помощ към такъв център", каза експертът.

Панайотов подчерта, че трябва да има по-голяма отговорност от страна на зрелите хора.

"Има ръст в броя на хората, засечени след употреба на наркотици. Като причина за това може да са повечето проверки. Всеки десети човек, който е на възраст между 15 – 64 години, употребява някакво наркотично вещество. Всеки пети студент е употребявал наркотично вещество, а 40% са употребявали поне веднъж райски газ", обясни той.

През тази година в изследванията на Центъра ще бъде включено и друго популярно вещество - никотиновите торбички (бездимни продукти за употреба на никотин).

Източник: dnes.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2292698
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
91
535
4401
2283505
18077
26439
2292698

Вашият IP адрес: 44.211.84.185
2023-05-29 01:47