Новини

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Светлана Йорданова повече от 20 години работи в областта на превенцията и лечението на зависими. В периода 2015 - 2017 г. е секретар на Националния съвет по наркотични вещества. Заместник-министър е на здравеопазването от 2017-2021 г.

– Основахте нов център за терапевтична помощ на зависими в България по американски модел Минесота. За какъв вид терапия става въпрос?

- „28 дни, за да си чист“ е център за интензивна терапевтична помощ на зависими по модел Минесота. Моделът се прилага и успешно работи в САЩ повече от 70 години. Предвид това, че зависимостта е заболяване - без значение дали е предизвикана от наркотици, алкохол, хазарт или комбинирана зависимост – методът е доказано ефективен.

Терапевтичната сесия започва на 3 юли в хотел Роял, в Боровец. Ще се работи с 2 малки групи от по 10 човека -  за да бъде терапията успешна.

Над 50% от хората, преминали през терапията и спазващи насоките, остават чисти през целия си живот. При 35% има значително подобрение и могат да преминат повторно през терапията, което значително увеличава шансовете им за оздравяването. С този вид терапия се поставят здрави основи на едно успешно оздравяване. След тези 28 дни пациентите се включват в съботно-неделни „работилници“, които се правят за затвърждаване на постигнатите резултати. Всеки месец към центъра ще има срещи, според нуждите на хората, преминали през терапията. С влизането в програмата се съставя индивидуален план за всеки един пациент. По времето на престоя в Центъра общо пациентите ще преминават през 160 часа индивидуална и групова терапия. Съботно-неделните занимания в центъра са посветени на семейни терапевтични срещи и занимания по интерес.  

- За какви хора е подходящ този начин за терапия?

- На първо място е подходящо за хора, активно участващи в живота – работещи, функциониращи, имащи семейства - зависими към алкохол, дрога или хазарт - заради което са буквално на ръба да загубят всичко. За тези, пред които заради тяхната зависимост в живота им се образувала една пропаст и тази терапия е техният шанс да си върнат живота! Тези хора ще могат в рамките на 28 дни, в пълна дискретност и конфиденциалност, да преминат през терапия и да се върнат отново в собствената си среда. Това са 20 работни дни – толкова е средна годишна отпуска в България - без да се прекъсват трудовите ангажименти и участието в социалния живот. Терапията цели задействане на вътрешните ресурси на човека, което ще му позволи да продължи живота си, да устоява на стресови ситуации, да развие поведение на човек, който се справя без алкохол, дрога или хазарт.

И понеже моделът работи успешно в САЩ ще отбележим, че там, за разлика от България, за проблема със зависимостите не се мълчи и никой не се срамува тогава, когато търси начин да се излекува. Ще ви дам един пример: преди 2 седмици световните медии съобщиха, че Стив Тайлър, вокалът на Аеросмит, влезе в клиника за лечение на зависимости. Колегите и семейството му горещо подкрепят неговото решение да си възвърне чистият начин на живот и никой не се срамува от този факт. В развитите общества се приема за срамно да не потърсиш помощ, когато от заболяването ти страда семейството ти или работата ти.

- Какво е различното от всички предлагани до сега начини на лечение?

- Това е първият в България Център за интензивна терапевтична помощ на зависими, която продължава 28 дни, или 4 седмици. На този етап в България зависимости при възрастни хора може да се лекуват при психолози с индивидуални сеанси, продължаващи години наред или в програми, предлагащи дългосрочно лечение от 6 до 12 месеца. Но един възрастен човек, имащ работа и семейство трудно би могъл да си позволи да отдели толкова време. След прекарани 6 месеца в едно затворено общество, далеч от средата си, трябва да има и период на ресоциализация. Напълно е възможно семейството ти вече да е свикнало да живее без теб, а в работата никой да не очаква да се върнеш и мястото ти да е заето. На практика това, което предлагаме - кратка интензивна терапевтична помощ - напълно липсва в България.

- А защо само 28 дни?

- Причината е, че основаната и работеща в САЩ програма за терапевтично лечение се покривала от здравната осигуровка на пациентите максимум 28 дни. Това накара американските психолози да търсят ефективни механизми за работа със зависими в рамките на 4 седмици. В доказателство на ефективността на модела научните данни сочат, че около 21 дни са необходими на един човек да пребори лошите си навици с помощта на интензивна терапия.

- Защо избрахте терапията да се прави на Боровец?

- Мястото за терапията е изключително важно. Не трябва да бъде в градска среда, трябва да е далеч суетата и от изкушенията. Същевременно не трябва да потиска с условията си хората, които ще живеят там 4 седмици. Терапия по този метод е неефективна в болнични или казармени условия. Ние внимателно прегледахме всички възможности и избрахме Боровец, хотел, който е на 3 км от центъра на курорта и се намира в доста уединено и живописно място. Стаите са просторни и много комфортни, подредени с вкус. За целият престой в центъра се осигурява пълен пансион. Храната е много важна за терапията. Пансионът ще включва закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. При постъпването на терапия за хора, които имат нужда от диетично хранене по здравословни причини – ще бъде предвидено отделно меню. 

- Как преминава един ден в Центъра?

- Сутрините започват с мотивационна среща преди закуската. Преди обяд 3 часа минават в групова терапия, образователни сесии и практически групови занимания. След обяд отново се отделят 2 часа за групова терапия, а след това идва времето за личните терапевти и работа с „дневници“. Вечерите се посвещават на мотивационни филми и обсъждания, съботите и неделите се отделят за семейни терапевтични срещи. Семейството е много важен фактор при оздравяването.

- Моделът е американски, кой е обучил екипа ви за да работи в България?

- От европейските държави най-голям успех този метод има в Полша, където има над 1000 подобни центъра. Там лечението по този модел Минесота се заплаща от здравната каса като признание за неговата ефективност. Полша разполага и с Център за обучение на квалифицирани кадри по модел „Минесота“. Избрахме да сътрудничим с най-добрите полски обучители – Анна Швед и Анджей Майхер, председател на Управителният съвет на  Полското дружество за превенция на наркомания във Варшава. Те са изключително добре познати в професионалните среди и в България.

За работа в Центъра „28 ДНИ, ЗА ДА СИ ЧИСТ“ са обучени 10 терапевти, лекар, медицински персонал. Имаме подкрепа и от Българска православна църква, като техни представители също се включиха в обученията, за да бъдат полезни на хората в центъра.  

Източник: flagman.bg

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2107221
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
1917
586
5457
2095905
5457
25654
2107221

Вашият IP адрес: 3.236.225.157
2022-08-08 13:30